dům

Nárožní, jednopatrový dům. SZ průčelí orientované do ulice Filipovské je od ulice odsazené zahradou. Západní průčelí je orientované do Křížové ulice. Na JV k domu přiléhá menší dvorek. Dvorek přiléhá k domu na JV. Je přístupný z chodby v přízemí domu. Parter dvorku je neupravený, zarostlý travou. Ohradní zeď vymezuje pozemek dvorku, který přiléhá k domu na JV. JV část ohradní zdi sousedící s dvorkem u čp.90 je nízká, s dřevěným plotem. Část ohradní zdi sousedící s dvorkem sousedního domu čp.74, je vyšší. Ohradní zeď je omítaná. Nárožní, jednopatrový dům, na JZ s polovalbou, na SV s valbou. Hlavní hřeben je rovnoběžný s ulicí Filipovskou, směrem JV vybíhá krátká sedlová střecha s hřebenem rovnoběžným s Křížovou ulicí a s trojúhelným štítem, který přiléhá ke štítu sousedního domu čp.90. Dům je ve velmi špatném stavebně-technickém stavu. Je dlouhodobě neobyvatelný, omítka opadává, okna jsou zničená. V západním průčelí je nad oknem v přízemí fragment gotického, kamenného ostění. Krytina je starší, z azbestocementových šablon (eternit) na prkenném podbití. (Zahrada na pozemku parc.č. 291 a ohradní zeď zahrady nejsou památkově chráněné - Obdélná zahrada přiléhá k domu na SZ. Zahrada je zatravněná, uprostřed zahrady je zpevněná cesta s novodobou, betonovou dlažbou a obrubníky. Cesta vede od vstupní branky v ohradní zdi k hlavnímu vstupu do domu. Ohradní zeď ve tvaru "L" vymezuje pozemek zahrady, který přiléhá k domu na SZ. Zeď je z kombinovaného zdiva, omítaná, omítka opadává, část zdi při domu čp.74 chybí, jsou zde osazena provizorní dvoukřídlá vrata z pletiva. Koruna zdiva je narušená, z betonových tašek. Přibližně ve středu zdi při Filipovské ulici je v místě vstupu zvýšená branka, vstupní dveře jsou novodobé, dřevěné, jednokřídlé, ve špatném technickém stavu).