dům

Řadový, jednopatrový, z uliční řady v šíři jedné osy vysunutý dům při ústí Klokotské ulice do náměstí. Průčelí pozdně klasicistních forem z doby kolem poloviny 19. století. Na severozápadě k domu přiléhá těsný dvorek, který je uzavřený mezi sousední domy. Řadový, jednopatrový, dům v klesajícím terénu, severovýchodním rohem vystupující do prostoru Klokotské ulice. Dům je z větší části krytý sedlovou střechou s hřebenem rovnoběžným s ulicí Klokotskou. Užší severozápadní část domu navazující na dvorek je zakryta pultovou střechou se spádem směrem jihovýchodním do středu dispozice tak, že vzniká vnitřní úžlabí. Navíc nad schodištěm z patra domu do podkroví je přidaná další krátká pultová střecha se spádem směrem jihozápadním z důvodů umožnění průchodů z prostoru krovu sedlové střechy do prostoru krovu střechy pultové. Hlavní průčelí orientované do Klokotské ulice je šestiosé. Hlavní průčelí v přízemí člení mělké slepé arkády s masivními římsami. Pilastry arkád jsou bosované. Do arkád jsou vloženy výkladce, okna a vstup do komerční části domu. Fasáda přízemí je zakončena výraznou patrovou římsou, která probíhá i na severovýchodní průčelí. V úzkém, jednoosém severovýchodním průčelí je umístěn další vstup do domu. Patro domu je členěné plochými pilastry s hlavicemi, nad nimi je vlys s masivní, hlavní římsou. Pod okny jsou podokenní římsy, okenní parapety jsou zvýrazněné mělce vystupujícími obdélníky. Na jihozápadě je dům zakončen trojúhelným štítem, hladce omítaným, pouze s jednoduchou římsou nad úrovní hlavní římsy hlavní jihovýchodní fasády. Štít na severovýchodě je přerušený navazující střechou sousedního domu. Krytina je starší - osinkocementové šablony v červené barvě (Stísněný dvorek přiléhá k domu na severozápadě. Část dvorku přímo navazující na vstup z chodby (1.9) je zaklenutá plackou a směrem severozápadním se klenebným pasem otvírá do prostoru dvorku. Do prostoru dvorku byla v patře novodobě vestavěna terasa, která ale nezabírá celou jeho plochu, při jihozápadním rohu dvorku zůstal úzký světlík. Dvorek je vybetonovaný).