silniční most č. 152-004

Most č.152-004, situovaný blízko východního okraje obce, severovýchodně od kostela, na silnici č. ve směru na Slavonice, je svojí osou orientovaný zhruba V – Z a přemosťuje potok Pstruhovec. Je konstruován jako kamenný, dvouobloukový, mírně levošikmý, s horní mostovkou, bez křídel. Délka mostu je 10,26 m m, šířka 7,60 m a výška mostu je 3,45 m. Délka přemostění je 6,99 m.Zdivo je z lomového kamene, opatřené hrubou zatřenou vápenocementovou opadávající omítkou. Pilíře, výšky 0,80 až1,08 m vysoké jsou do výšky 50 cm vyzděny z režného kamenného zdiva z opracovaných kvádrů. Střednímu pilíři šířky 89 cm je z obou stran mostu předsazeno polokruhové zhlaví zaklopené čtvrtkulovým 46 cm vysokým kamenným vrchlíkem posazeným na 14 cm vysoké a 7 cm předsazené římse. Oblouky mostních otvorů jsou segmentové, výšky cca 1,65 m, světlosti 3,05 m. Dimenze klenby není pod omítkou zjistitelná. Mostní nadezdívka je z obou stran prolomena odtokovými otvory s předsazeným (cca 29 cm) překapníkovými kamennými korýtky. Most vrcholí oboustrannými zídkami výšky 44 až 71 cm vysokými, jejichž koruna je obložena tesanými parapetními plochými deskami tl. 16 až 13 cm, délek 90 až 165 cm, s vnějším přesahem, uloženy jsou se spádem ven cca 3 cm. K mostu přiléhají kamenné tarasní zídky vymezující koryto. Komunikace na mostě živičná, se spádem k východu. Potok prochází pod mostem od severu k jihu.