úsek koněspřežné dráhy - těleso dráhy a 30 hraničních kamenů

Úsek koněspřežní dráhy se souvislejším dochováním hraničních kamenů, vystavěný v létech 1825 – 1826, se nachází severozápadně od obce Zvíkov a jižně od osady Zadní Bor, v lese zvaném Bory, mezi žkm 92,550 a 91,850 současné železniční trati. Původní hraniční kameny se vyskytují po obou stranách stávající železniční tratě České Budějovice – Dolní Dvořiště v délce cca 700 m a vymezovaly hranice pozemku patřící železniční společnosti. Hraniční kameny jsou žulové, hranolového tvaru, přibližných rozměrů. Jejich šířka se pohybovala mezi 16,0 až 17,5 cm, hloubka 10,5 až 11,5 cm a výška 70 až 80 cm. Zadní strana mezníků byla většinou opracována jen nahrubo. Horní plocha hranolů, výjimečně mírně zaoblená, nese vytesáné pořadové číslo mezníku, po straně se nacházejí písmena KEB (Keiserin Elisabeth Bahn = Železnice císařovny Alžběty; C.k. priv. železniční společnost císařovny Alžběty; Západní dráha). Mezníky se osazovaly zhruba po 50 metrech od sebe. V řadě se výjimečně dochovaly mezníky starší, které nejsou označeny písmeny KEB. Tyto hraniční kameny, ne však s tak souvislým dochováním se občas nacházejí po celé délce tratě koněspřežní dráhy.