zavlažovací propustek

Zavlažovací propustek je situován jižně od obce Jelení, v dolní části severovýchodního úbočí hory Plešivec, nad Jelenským údolím, v nadmořské výšce cca 868 m a nachází se v úseku „starého“ kanálu, vybudovaném v první etapě výstavby ing. Josefem Rosenauerem v letech 1789 až 1793. Propustek sloužil v době kdy se neplavilo dřevo k zavlažování luk v Jelenském údolí a množství protékající vody bylo regulovatelné. Propustek prolamuje stěnu levé strany Schwarzenberského plavebního kanálu a kolmo protíná souběžně jdoucí komunikaci. Délka propusti je 8,10 m, vnitřní rozměry nebyly měřitelné. Její podélná osa je orientována zhruba ve směru východ – západ. Na straně plavebního kanálu je na čele propustku osazeno kamenné ústí, kamenicky opracované z jednoho kusu plochého kamene do deskového tvaru s otvorem pro odtok vody. Deska ústí má obdélný tvar o šířce 110 cm a výšce 92 cm, tloušťka desky je 13 až 14 cm. V ose je na celou výšku desky vytesána 38 cm a cca 5 cm hluboká svislá rýha, v jejíž dolní části je prolomen svisle obdélný otvor pro vtok vody široký na celou šířku rýhy (38 cm) o výšce 46 cm. Do rýhy před otvor byla vkládána dřevěná vodorovná hradítka na regulaci průtoku vody. Deska s otvorem je osazena ode dna kanálu a do líce jeho kamenných zdí a dodržuje i jejich sklon. Povrch desky ústí je porostlý mechem. Koryto propusti, procházející pod cestou se štěrkopískovým povrchem, není nijak viditelné, nebylo možné ověřit jeho konstrukci. Na východní straně v mírném zatravněném svahu je kamenné zdivo odtokové strany propusti pobořeno a zčásti zasypáno, není viditelný profil zastropeného koryta. Stěny plavebního kanálu v místě propusti jsou nerovné, vyzděné z velkých plochých desek, dno koryta je pískové.