venkovská usedlost

Venkovská usedlost čp. 1 je situována na urbanisticky velmi exponovaném místě, neboť tvoří západní část návsi a svou jižní stranou lemuje příjezdovou komunikaci od Kaplice. Celou východní stranu areálu vyplňuje obytné stavení. Jižní stranu tvoří kolna přiléhající těsně k západní zdi obytného stavení, a dále na kolnu navazují dnes již pouze obvodové zdi bývalého výměnku, který s největší pravděpodobností později sloužil jako stáje nebo chlévy. Západní hranici areálu vymezuje budova stodoly. Při severní straně dvora je umístěn zděný chlívek, na nějž navazuje pletivový plot, oddělující areál sousedního objektu. Na dvorku se ještě nachází přízemní chlívek, který byl přistavěn k severní zdi kolny.