staré sáhové značení č. 18 na kameni

Staré sáhové značení č. 18 se nachází v úseku první etapy výstavby Schwarzenberského plavebního kanálu z let 1789 – 1793. Po vybudování druhé části plavebního kanálu, vystavěného v letech 1821 – 1823 bylo sáhové značení sjednoceno v podobě nízkých kamenných patníčků, osazovaných ve vzdálenosti dvě stě sáhů od sebe a počínajících od začátku plavebního kanálu poblíže bavorských hranic. Starý sáhový kámen se nachází asi 650 m za místem připojení Kobylího smyku s kanálem. Plavební kanál v těchto místech vede po vrstevnici v nadmořské výšce cca 850 m. Jeho památková hodnota je vysoká, neboť se jedná o jedno ze dvou dosud nalezených původních sáhových značení „starého“ kanálu. K sáhovému značení bylo použito v tomto místě stávajícího příhodného velkého kamene, zapuštěného zadní částí hluboko do silně svažitého terénu. Nachází se ve svahu cca 30 nad pravou horní hranou kanálu. Jeho téměř svislý lichoběžníkový tvar čela, délky 130 cm a výšky 65 cm, obrácený ke kanálu, je pravděpodobně přírodní, bez kamenické úpravy. V jeho středu je vytesána číslice 18 o výšce 14 až 16 cm. Plocha kamene je po částečném očištění ještě z poloviny pokryta mechem. Kámen byl nalezen náhodou, neboť povrchy kamenů stěn v tomto úseku kanálu jsou z větší části zakryty mechem.