dům

Dům mimořádné architektonické hodnoty v exterieru i interieru tvoří důležitou součást významného bloku mezi Provaznickou a Kostnickou ulicí, kde téměř všechny domy jsou kulturnímu památkami. Řadový jednopatrový dům na obdélném půdoryse s hlavním tříosým průčelím s obloučkovým renesančním štítem na severovýchodní straně. Štít oddělen výraznou římsou z tvarovek. Dům čp.159 středověkého původu vystavěný do dnešní podoby s klenbami, patrně po požáru roku 1559, pouze částečně novodobě upravený. Tehdy snad nově vznikl zadní příčný prostor. První patro dodatečně upraveno. Nepůvodní jsou asi i některé části štítu. Dům mimořádné architektonické hodnoty jak v exterieru, tak v interierech tvoří důležitou součást významného bloku mezi Provaznickou a Širokou ulicí. Střecha je sedlová, s polovalbou na jižní straně. Krytina je měděný plech.