městský dům

Jednopatrový řadový dům spojuje pod jednou fasádou dva samostatné domy. Průčelí o sedmi okenních osách má omítku světle žluté barvy s bílými architektonickými prvky. Okna typu T jsou osazena do plochých okenních ostění na hranolové parapety. Fasádu dělí nad přízemím plochá kordonová římsa a pod okny patra stejná parapetní římsa. Fasádu zakončuje profilovaná korunní římsa. V první ose přízemí je osazen segmentově zaklenutý portál s pískovcovým ostěním, s píšťalovými římskami a lichoběžníkovým klenákem ve vrcholu. Klenák má rytou dataci 1826. Vstup do domu č. 177 zajišťuje jednoduchý pravoúhlý pískovcový portálek s lištovým ostěním v šesté ose přízemí. V obou vchodech jsou osazeny dřevěné dveře z 19. století (dvoukřídlé se zubořezovou římsou a sluncovým motivem ve výplních nad římsou a jednokřídlé se čtyřmi obdélnými zrcadly). Dům č.p. 178 sahá až k hradbě klášterních zahrad. Dvorní průčelí domu č.p. 177 je čtyřosé. Dvorek zatravněn. dvě valbové střechy (nad každým domem jedna) jsou kryté eternitem, bobrovkami a na dvorním křídle levého domu také plechem. Krovní konstrukce vaznicová, do čela domu hambálková.