socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého je situována obci v bezprostřední blízkosti průjezdné silnice u křižovatky cest. Socha sv. Jana Nepomuckého, výšky cca 1,17 m, představuje stojícího světce s prohnutým tělem, oděného do klasického kanovnického šatu – ramena mu přikrývá kožešinová pláštěnka - almuce, přes kterou je u krku položen kněžský límeček, pod almucí až pod kolena splývá bohatě zvlněná rocheta s lemem v dolní části, jejíž levá přední strana jakoby ve větru se široce rozvívá do strany a pravá strana obkresluje předsunuté koleno pravé nohy, pod rochety až k podstavci sahá spodní klerika, zpod níž vyčnívají špičky bot. Mírně vlevo pootočená hlava je zakryta biretem, vsazeným hluboko do čela, z pod něhož vyčnívají dlouhé zkadeřené vlasy. Brada je roubena zvlněným plnovousem. Hlava je opatřena širokou drátěnou svatozáří, jejíž hvězdičky (pět Janových hvězd) se nedochovaly. Pravá paže v podstatě směřuje volně dolů a přidržuje patu kamenného kříže s tělem Ukřižovaného Ježíše Krista, který je v horní části opřen o ohnuté předloktí široce vykloněné levé ruky. Socha je osazena na vysokém zdobně profilovaném žulovém podstavci, celkové výšky 1,90 m, složeného ze čtyř navzájem maltou spojených částí. Podstavec je postaven v mírně stočené poloze na kamenné desce o rozměrech 1,40 x 1,04 m, která je zcela zapuštěna do terénu. Z profilovaného základového soklu podstavce obdélného půdorysu, rozměru 82,5 x 73,5 cm vyrůstá vlastní, mírně konický pilířek. Na jeho přední straně je vytesán svisle obdélný rámec s projmutými rohy, v jehož horní části je prolomena nika 13,5 x 16,5 cm, hloubky 16,5 cm. Po jejích stranách se dochovaly důlky po závěsech někdejšího uzavření. Ve středu rámce je vytesána kruhová rozeta se zdvojenou linkou, pod ní se nachází letopočet 1723. Boční a zadní strana jsou hladké. Obvod pilířku v horní části obíhá oblá římsička, která je na levé zadní straně částečně odražena. Pilířek vrcholí širokou dvojitě profilovanou hlavicí. Ve spáře mezi hlavicí a sloupkem se nachází pozůstatek železa kruhového průřezu, pravděpodobně zbytek původního závěsu na květinu či stojanu na svíci. Hlavice vrcholí menším odsazeným soklíkem s oválným završením, na němž je osazena vlastní socha. Všechny části soklu mají rohy na přední straně odsazeny.