dům

Tento dům je vestavěn mezi domy čp. 296 a 294, a má tudíž zajímavý zalomený půdorys. Je situován na pohledově exponovaném nároží Děkanské a Hrnčířské ulice. Směrem k Žižkovu náměstí se dům obrací úzkým průčelím s barokním štítem. Dům je „zapasovaný“ do domu čp. 296 – velmi starého domu, který býval táborskou školou. Dle vyjádření majitelky domu bývala škola i v tomto domě. Sklep patřící k čp. 295 je přístupný dveřmi ve fasádě čp. 296 – to naznačuje úzké souvislosti mezi oběma domy. Jižní úzká fasáda viditelná ze Žižkova náměstí je opatřena barokním štítem. Tento štít s volutami, dvojicí ozdobně vykrojených okének a půlkruhovým nástavcem je oddělen od domu bohatě profilovanou římsou krytou prejzy.Dvouosá fasáda má okna lemovaná jednoduchými štukovými šambránami, portál s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi na kovaných závěsech je kamenný. Nároží Děkanské ulice je ztuženo opěrákem. Ve fasádě do Hrnčířské ulice jsou osazena okna bez kompozičního záměru dle potřeb interieru. Bílé štukové šambrány kolem oken, kamenné ostění i práh dřevěných dveří do domu. Dřevěná okna (šestitabulková, dvoukřídlá, dvojitá) pocházejí asi z roku 1966, některá okna ve fasádě do Hrnčířské ulice jsou plastová – ta byla osazena v roce 1993. Oboje dřevěné dveře pocházejí z roku 1966. Střecha je sedlová, se dvěma hřebeny na sebe kolmými do tvaru písmene „L“, směrem na sever je přidán štít – napojení na střechou sousedního domu. Místy je zachována původní krytina – šindel, na kterou jsou položeny eternitové šablony.