dům

Nárožní patrový dům se nachází v severozápadním cípu Žižkova náměstí za děkanským kostelem lemován ze dvou stran ulicemi – Svatošovou z jihu a U děkanství z východu. Jeho hmota spoluvytváří prostor ve spojitosti se sousedním kostelem a děkanstvím. Vytváří kulisu v pohledech na kostel od JV a JZ. Je vstupní dominantou severní fronty ulice Svatošovy. Nárožní dům jednopatrový s pětiosým jižním průčelím s nízkým trojúhelným štítem a čtyřosým východním průčelím, jehož dvouosá část při nároží předstupuje na kamenných, částečně podezděných krakorcích. Dnešní dispozice přízemí s krátkým severním křídlem při Děkanské ulici, obsahuje starší dispozici se vstupní síní při nároží a západním dvorním křídlem. Síň se vstupními dveřmi z ulice od kostela zaklenuta nepravidelnou klášterní klenbou se sdruženými koutovými výsečemi s hřebínky. Přiléhající komora vedle schodiště s křížovou klenbou a ve dvorním traktu valená klenba téměř parabolického profilu s vejčitými výsečemi. Novější přístavby severního křídla a dvě prostory v jižním uličním traktu jsou plochostropé. Sklepy pod původní komorou a síní s kamennými valenými klenbami. Patro částečně klenuté ve dvorním traktu, kde bývala při SZ nároží černá kuchyně. Střecha nepravidelně mansardová.