dům

Dům ve významné urbanistické poloze – hned za Děkanským kostelem, na vrcholu ostrožiny. Dům ve významné urbanistické poloze s pozoruhodnou dispozicí a zajímavými vnitřními prostorami z raně renesanční přestavby. Nárožní jednopatrový dům na nepravidelném půdoryse, který se prolíná se sousedním půdorysem čp. 295. Tato situace pravděpodobně souvisí s blíže neznámou situací z doby před požárem. Dům má nepravidelná jednoduchá novodobá průčelí. Jižní průčelí šestiosé. Zcela vpravo polokruhově zaklenutý okosený portál vstupu do většího sklepa. Hlavní vstup do domu je v třetí ose, v hladkém obdélném kamenném ostění. Dveře jsou dřevěné, asi z 19. Století. Okna v přízemí jsou téměř čtvercová, z roku 1963, dřevěná, dvoukřídlá, dvoutabulková, zdvojená. Okna v patře jsou obdélná, dělení „T“, jinak stejná jako v přízemí. Boční západní průčelí dvouosé, s pološtítkem s jedním drobným okénkem do půdního prostoru. Dvorní průčelí tříosé, okna pouze v patře, v přízemí jednokřídlé dveře zcela vlevo. Ve dvorním průčelí je zasazen kámen ve výšce cca 6,5 metru – není známo z čeho pochází ani jeho účel, ale stéká z něj voda (vidět stopa na omítce). Střechy je sedlová s valbou na východní a polovalbou na západní straně. Na západní straně je krov výrazně širší – stejně jako dům. Krytina je nový dřevěný šindel nazelenalé bravy – impregnační nátěr – z roku 1981. Bez pojistné hydroizolace. Několik malých větracích okének. Dvorek je dnes využit jako komunikační plocha mezi domem a dřevěnými přístavky. Částečně je zadlážděn kamennou klažbou – část u domu je původní, část dále do dvorku je nově provedena ze starých dlažebních kamenů. Zbytek dvorku je zatravně, neudržováno. Dvorek je vyvýšen oproti Úzké ulici cca o 1 m. Ohradní zeď je západní straně v Úzké ulici. Ze strany ulice je zeď poměrně vysoká – asi tři metry. Je pravděpodobně cihelná, omítaná, ukončená pálenou krytinou.