muzeum - bývalá Budigova vila

Volně stojící jednopatrová budova se dvěma připojenými křídly k dvornímu průčelí. Severní průčelí o devíti okenních osách s rizalitem a štítem ve 4.-6.ose a v 9. ose. Fasáda pojednána ve světle glazovaných cihlách. Horizontálně členěno jednoduchou kordonovou římsou nad přízemím, ukončeno korunní římsou ( nad 1.-3., 7.-8. osou), zdobeno vejcovcem a volutovými konzolami, mezi nimiž probíhá vlys d vpadlými obdélnými poli. Křížem dělená okna přízemí jsou osazena do pravoúhlého přepásaného ostění s jednoduchým parapetem a segmnetovou cihlovou nadokenní římsou s klenákem (1.3.7.8. osa, u 2. a 9. osy prolomen pravoúhlý vstup s profilovanopu šambránou, zdobenou pásy a podloženou širším rámem. Po starnách je vstup sevřen polosloupy na soklech s patkami, hladkými dříky a jónskými hlavicemi. Na ně dosedá kladí s profilovaným architrávem, vlysem s geometrickou výzdobou a rovnou římsou, nesenou dvojicí volutových konzol. Okna prvního patra jsou identická s přízemím, pouze u 4.6. a 9. osy je v nadpraží polokruhová cihelná čímsa s klenáky a zdobnou vnitřní výplní. Ve střední ose je ostění okna více odsazené, nad oknem probíhá rám ukončený termálním oknem s cihlovým ostěním s klenáky a zdobnou parapetní výplní, zespoda podepřenou segmnetovou římsou. Mezi okny rizalitu v patře zdobí plochu rámy s úponky. Rizalit uzavírá stupňovitý štít zdobený věžičkami. Horizontálně členěn kordonovou římsou; nad ní prolomen dvouosými sdruženými okénky s polokruhovým záklenem s klenáky pod společnou cihlovou nadokenní římsou. Ve vrcholu kartuš s nápisem 1892, ukončeno segmnetem. Nad rizalitem 9. osy trojúhelný štít zakončený segmnetem a prolomený pkénkem s půlkruhovým záklenkem a segmentovou cihlovou římsou v nadpraží. V nároží u 1. osy v patře přisazen válcový arkýř s okénkem a kuželovou stříškou. Jednopatrové východní průčelí o pěti okenních osách s hladkou bílou fasádou horizontálně člení jednoduchá kordonová římsa nad přízemím a profilovaná korunní římsa. Plastová okna osazena v lištových šambránách s jednoduchými parapety. K zadní straně připojené nižší jednopatrové křídlo bez architektonického členění, okna osazena v lištové šambráně s jednoduchým parapetem. ve 3. ose přízemí dvě okénka. Dvorní průčelí o dvou okenních osách s pravoúhlým dveřním otvorem ve 2. ose přízemí. Horizontálně členěno pásovou římsou nad přízemím. Plastová okna osazena ve výřezech bez šambrán. V nároží válcový arkýř s kuželovitou stříškou. V přízemí 1. a 3. osy prolomen pravoúhlý vstup. Jednopatrové západní křídlo o šířce 1 a 11 okenních os. Hladká bílá fasáda bez architektonického členění. Okna osazena ve výřezech bez šambrán. V přízemí 8., 10. a 11. pravoúhlé vstupy. Sedlová střecha s hřebenem souběžně s průčelím, v místech štítu 4.-7. osy sedlová střecha s hřebenem kolmo krůčelí, zvalbená směrem do dvora, krytina plechová. Krov vaznicové konstrukce. Interiér: Vstup ústí do výrazně hloubkově orientované prostory, zaklenuté sedmi plackami na pasech, zdobených stejně jako placková pole vpadlými zrcadly. V zadní části nástup na schodiště, nesené dvěma volně stojícími korinstkými sloupy, jejichž dříky jsou v horních částech zdobeny reliéfními náznaky šikmého žlábkování. Vpravo od vstupní prostory cca čtvercová prostora, zaklenutá čtveřicí placek na pasech, sbíhajících se do ústředního pilíře se zkosenými rohy. Patro plochostropé. Sklep tvoří valeně klenuté omítané prostory.