zámek s kaplí sv. Aloise

Budova zámku je trojkřídlá, zhruba na půdorysu širokého „U“, boční křídla jsou od středu směrem ke kraji ústupkem zúžena. Střední rizalit průčelí zdůrazňuje předsazený portikus s balkonem v patře. Ze zadní fasády budovy po stranách střední trojice os vystupují rizality obou schodišť. Hlavní, k jihu obrácené průčelí zámku upoutá bohatě pročleněným symetrickým seskupením architektonických hmot, které proti výšce zdůrazňují jako kompoziční dominantu šířku. Průčelí je celkem 19-osé, přičemž střední rizalit je trojosý, úseky po stranách jsou čtyřosé. Na ně navazují relativně mělká, odstupněná postranní křídla rámující mělký „čestný“ dvůr, vymezený vpředu parapetem terasy na niž vede uprostřed rampa. Jsou ve svých jižních průčelích dvouosá a stejně tak jsou dvouosými průčelími obrácená do „čestného dvora“, t j. východní křídlo k západu, západní k východu. Celé přízemí člení pásová rustika se stříškovým přesahováním jednotlivých pásů. Hlavní vjezdový portál provází dvojice toskánských sloupů, jejichž hlavice korunuje pás vejcovce. Tyto sloupy nesou balkon nad půlkruhově zaklenutým portálem Zábradlí balkonu je prolamované s motivy rokajových kartuší. Ve vrcholu záklenku portálu je letopočet 1777. Okna přízemí jsou rámována plochými ostěními s drobnými klenáčky v nadpraží. Samostatné členění má fasáda přízemí vnějších výstupků postranních křídel obrácená do „čestného dvora“. Jsou zde situovány vedlejší , široké, půlkruhově zaklenuté vstupy, které jsou rámovány trojbokými pilíři: přední plochu pilířů člení kanelované pilastry, obě postranní plochy jsou vybrány úzkými vysokými nikami s reliéfními lasturami v konchách. Tyto pilíře nesou zalamované kladí, jehož vlys zdobí uprostřed reliéfní motiv připomínající francouzskou lilii, provázený girlandami. Plochu mezi ostěním portálů a rámujícími pilířky člení opět pásová rustika. Nad portálovými kompozicemi jsou umístěny symbolické reliéfní motivy, které zaujímají plochu fasády mezi dvojicemi oken prvního patra. Na výhodní straně je to motiv břevna, které ovíjí had – nepochybně symbol dědičného hříchu, na západní straně kamenitý vršek, na jehož vrcholu je položena lebka se skříženými hnáty a nad ní se tyčí krucifix, jakožto symbol vykoupení. První patro risalitu, vyšší než první patro ostatních úseků fasády, člení iónské pilastry nesoucí zalamované kladí a bohatě profilovanou římsu se segmentovým vyklenutím, plochu štítu zdobí alianční znak Jana Antonína hr. Harbuvala Chamaré a jeho choti Marie Anna Dobřenské z Dobřenic s úponkovou štukaturou kolkolem.Na vrcholu štítu figura muže s šavlí v ruce, po stranách vlevo lev nesoucí standartu, vpravo gryf, který drží v prackách stejně provedenou hvězdu. „Čestný dvůr“ je vpředu uzavřen (fragmentárně dochovaným) prolamovaným zábradlím s pilířky, stojícím na terasové zdi. Zahradní průčelí: Z obdélného půdorysu budovy vystupují po obou stranách střední trojosé schodišťové rizality předstupující o jednu osu. Po jejich obou stranách následuje ještě po pěti osách. Členění celého zámku má jednotné schéma. Přízemí pokrývá omítkové pásování. Obdélná okna suterénu rámuje hladké ostění jen na třech horních stranách. Okna přízemí jsou obdélná v ostění s lištou na okraji a zdůrazněným hlavním klenákem, jsou osazena v hloubce špalety, dvoukřídlá, osmitabulková. Uzavírá je mříž tvořená svislými pruty spojovanými závitnicemi. Pásová římsa dělí úrovně 1. a 2. patra. Okna obdobného rázu jako v 1. patře.Okna oddělují pilastry. Stavbu kryje vysoká mansardová střecha. (Podrobný popis schématu okenních os fasád a vnitřního rozvrhu budovy viz. SHP z roku 1981). (popis ext. použit- M. Heroutová)