zámecký park a zahrada

Zámecká zahrada se rozkládá severně od náměstí, na pravém břehu řeky Novohradky, která zde pramenní. Historická zeleň doplňuje před budovou zámku 2 rybníky, čestné nádvoří, okolí zámku a hradní kopec. Na východě k zámku přiléhají budovy velkostatku. Severovýchodně od budovy zámku stojí zahradní altán, budova barokního špýcharu a domek zahradníka. Historickou zeleň dnes tvoří pravidelné úpravy v ohrazené části čestného dvora a tzv. prostoru za zámkem. Západně od zámku je situována přírodně krajinářská úprava, která přechází v pozůstatky meziválečné kompozice na hradním kopci. Původní pozdně barokní (roková) kompozice je dodnes čitelná. Před mostem mezi rybníky vede cesta - hlavní podélná osa - k zámku po koridoru, který je po obou stranách zděný s jednou klenutou propustí pro vodu. Symetrickou kompozici tvoří dvě sochy a navazující zděná zábradlí, opatřená pískovcovou krycí deskou a hlavně cestu lemující dvě řady lipového stromořadí. Celková kompozice nejen zahrady byla ovlivněna francouzskou tvorbou a využívá stoupajícího terénu pro vytvoření charakteristického poin-de-vue. Monumentalitu do měřítka prostoru vnáší trojitá triumfální vstupní brána s plastickou výzdobou z dílny sochaře V. Čermáka (brána má dvoukřídlá vrata s dvěma postranními brankami, brány sklenuty segmentem, autorem je Josef Jäger). Ta umožnovala vjezd i pěší vsup po dvou osově souměrných schodištích na první terasu čestného dvora. Osa pravidelné osově souměrné zahrady prochází mezi parterovými poli s bazény na druhou terasu čestného nádvoří, jež tvoří opěrná zeď (v celé ploše obložená pískovcem), která je ukončena balustrádou, zdobenou sochařskou výzdobou - putti a vázy (osm váz z pískovce, výška 40 cm, průměr 50 cm). Čestné nádvoří je ohrazeno opěrnou ohradní zdí a dále navazujícím budovami bývalých kanceláří (dnes kavárna s galerií a restaurací). Na nádvoří severně od budovy zámku pískovcová rokoková lavice, zdobí jí 4 putti, na bocích pískovcové voluty. Zahradní kompozice za budovou zámku stoupá (dnes za okrasnou zeleninou zahradou) k původní bráně pod návrší hradního kopce, kde stával původně hrad, jehož zbytky tu jsou dodnes patrné. Tato vstupní dvoukřídlá brána, zdobená nahoře sousoším alegorie Léta a Podzimu od Devotyho, vedla do nedochované štěpnice. Nádvoří za budovou zámku ohrazeno vysokou opěrnou zdí terasy. Na jižní patě hradního kopce je umístěný přístřešek zvaný “paraple” - pro konstrukci použita část vodního kola (stavba z roku 1936, kryta šindelem). Dále je zde situován pramen vody, tzn. na jižní patě zámeckého kopce naproti “parapleti”. K prameni vede průchod zděný z kamene, nad studní ukončený kamennou klenbou. Na severní patě hradního kopce se nachází studna, která má nahoře roubení s rumpálem a kuželovitou stříškou krytou šindelem. Vrchol hradního kopce tvoří bývalé hradiště, kde je zachován zbytek obvodové hradby v délce 12 m a další zbytky hradu, které však již nedávají představu o jeho půdorysu. Součástí zámeckého areálu je i unikátních 13 zastavení rokoková (kamenné) křížové cesty a jeden dřevěný (před obnovou) vedoucí od kostela sv. Jakuba Staršího k zřícenině hradu „Boží dům“. Křížová cesta je lemované historickým lipovým stromořadím. Z cenné meziválečné kompozice 20. století od nejvýznamnějších zahradních architektů té doby se zachoval bazén při západním průčelí zámku a několik dřevin v navazujím hradním kopci. K nejcennějším dřevinám patří Acer circinatum, Castanea sativa, Fagus sylvatica 'Atropunicea', Fagus sylvatica 'Pendula', Prunus subhirtella 'Pendula', Quercus robur 'Fastigiata', Tsuga canadensis 'Pendula'.