fara

Objekt fary je dvoupodlažní částečně podsklepená budova na půdorysu písmene L se sedlovou střechou. Obě křídla jsou částečně obydlena; východní křídlo v přízemí, příčné křídlo v 1. patře. Obdélná budova fary se připojuje spolu se spojovacím jednotraktovým užším příčným křídlem k linii původní ohradní zdi hřbitova. Vlastní fara je kryta samostatnou sedlovou střechou na straně ke kostelu se zděným štítem se šindelovou krytinou. Střechu ukončuje na zadní straně valba, což se projevuje kladně v dálkových pohledech z obce od severu. Průčelí jsou strohá, v souladu s výrazem raného baroka, kdy budovy byly vystavěny. Plastickými prvky průčelí jsou pouze výrazná korunní římsa a na ni navazující římsy trojúhelných štítů, oba přeťaté zhruba uprostřed výšky další římsou evokující pološtít s nástavbou. Římsa má klasickou profilaci. Ve štítové části je římsa pokryta prejzy. Římsa obíhající štít je jednodušší, profilována pouze výžlabkem, v patce drobným úskokem. Průčelí zdobily fresky představující výjevy pašijového cyklu, do kterých zasáhla podklenutá přístavba. Nároží zdobeno plastickou omítkovou bosáží, vstup v přízemí rámuje stuhový žulový portál. Motiv stuhové šambrány se opakuje také u obou oken štítu. Podélné křídlo prolamují v patře čtyři okna se stuhovými šambránami. Okna jsou lícová, čtyřkřídlá, nepůvodní. Stuhové žulové šambrány rámují také otvory přízemí, vstup na levé straně a dvě příčně obdélná okna hospodářského charakteru. Tato vznikla změnou z převýšených oken. Východní průčelí je na nárožích lemováno výraznou plastickou bosáží s hrubou omítkou. V ose přízemí vstup se schodištěm, krytý krátkou dřevěnou pultovou markýzou. Vlevo od vstupu tři osy oken, vpravo od vstupu drobné okénko, dále jedna osa a dvojice oken v nižší výškové úrovni. Mezi patry je malovaný pás. Patro je šestiosé, druhá osa zleva je tvořena dvojicí přidružených oken. Mezi touto dvojicí a třetí osou freskové sluneční hodiny. Všechna okna lícová, bez rámování. Severní průčelí hlavního křídla fary rámuje na levém nároží plastická bosáž s hrubým omítkovým povrchem. Nesymetricky rozvržená okna patra v rytmu 1 – 2 jsou lícová, bez rámování, obdobně jako jediné okno přízemí. Dvorní průčelí s těmi vnějšími kontrastují pavlačemi, které do sevřeného prostoru vkládají nespornou malebnost. Jejich celkový efekt je spíše intimnější nežli monumentální. Novodobý přístavek předsíně na pravé straně dvorního průčelí je z roku 1930. Je kryt pultovou prejzovou střechou. Jeho členění přejímá historické formy. Vlevo je mohutná nika zaklenutá polokruhem, v jejíž hloubce je vstup. Po obvodu je rámována plastickou bosáží, typickým prvkem raně barokního původu. Výtvarně vynikající jsou dveře s plasticky profilovanou zárubní a s původními křídly z let 1762 – 1769. Při současném stavu venkovské architektury je již pavlač v prvním patře unikátní, je na dřevěných konzolách s drobnými kuželkami v parapetu a vysokými řezanými sloupky připojená do přesahující střechy. Na pavlač se vstupuje průchodem s jednoduchými svlakovými dveřmi. Vpravo od arkády v přízemí je ještě lícové novodobé okno, nad ním dále doprava dvojice oken se segmentovými záklenky. Na koutu budov je vstup na další pavlač dveřmi původem z 19. století. Pavlač upoutá pozornost jak svou formou, tak celkovým utvářením. Nosnou konstrukcí jsou kamenné dvouvrstvé konzoly se zaoblenými líci. Pavlač je trámová s fošnovou podlahou. Zábradlí je odlišné od předchozí pavlače, obsahuje pevné sloupky, madlo a diagonály. Pavlač přechází na spojovací křídlo a dál na křídlo západní. Podhled přesahující střechy nad pavlačí je bedněný s nasazenými obdélníky s čtvrtkruhově vykrojenými rohy. V přízemí příčného křídla jsou dvě okna shodného výrazu jako na vnějším průčelí, se stuhovými žulovými šambránami sbíhajícími na parapetní římsy, s lícovou mladší konstrukcí křídel vlevo a starší osazenou za špaletou vpravo. Mezi dvěma vstupy je příčně obdélné okno, které snad vzniklo nad dodatečným nadezděním parapetu.