obytná budova

Dominantní hmota usedlosti patří dvoupodlažnímu obytně hospodářskému objektu, se sedlovou střechou. Přední část dlouhého objektu se zděným štítem je obytná, zadní náleží chlévům s patrovými komorami. Obytná část dispozice se odlišuje velkými dvoukřídlými okny, s šestidílným členěním zasklení. Náleží k ní ještě navazující vstupní síň, do které se vstupuje z okapové strany od místní komunikace. Objekt je zděný z místní lomové opuky a opatřený hliněnými omítkami s vápenným nátěrem v kombinaci okrové a bílé barvy. Fasády jsou členěné hladkými lisenovými rámy, uzdobenými v rozích půlkruhovými výkroji. Obvyklý sokl zastupuje hladký omítaný pás. Fasády shora ukončuje profilovaná římsa. Kolem dvojitých oken jsou provedené hladké omítkové šambrány. Průčelí o třech okenních osách ukončuje lichoběžný štít s valbičkou, členěný sestavou dvou půlkruhově zaklenutých oken a užší středové niky. Štít lemuje omítkový římsový profil. Podélná boční fasáda má obdobné členění, obytné části nálěží dvě okenní osy a další úzké lisenové pole se vstupem a komorovým okénkem v patře. Do nádvoří se objekt obrací patrovým nepravidelně a účelově členěným průčelím, které má krátkou bedněnou pavlač před komorami v patře. Obytná část půdorysně předstupuje, síň a navazující chlévy ustupují na hloubku pavlače. Nad vstupem do síně je původní vstup do komory s dřevěnou zárubní a bedněnými dveřmi. Střecha má dvojitou pálenou krytinu z bobrovek. Mohutný omítaný průlezný komín s hranatou hlavicí vystupuje pod hřebenem střechy na nádvorní straně.