kostel sv. Václava

Areál děkanského kostela sv. Václava se nachází v historickém jádru města, západně od hlavního náměstí, při hlavní silniční komunikaci ve směru na Vamberk. Přibližně orientovanou stavbu barokního kostela kdysi obklopoval dnes již zaniklý hřbitov, jehož obvod částečně vymezuje dochovaná ohradní zeď. Na hlavní podélnou osu kostela je před jeho hlavním západním průčelím situována barokní stavba kaple. Na prostranství někdejšího hřbitova, v jeho východní části při presbytáři, se dnes nacházejí sousoší Kalvárie a sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava, které vytvářejí s kostelem sv. Václava, kaplí Panny Marie Bolestné a neúplně dochovanou ohradní zdí areál. Východně od kostela, hned přes silnici, stojí budova děkanství s přiléhající zahradou. Při jižní stěně lodi stojí památkově nechráněná socha Krucifixu.