gymnázium T. G. Masaryka

Gymnázium čp. 640 je čtyřkřídlá členitá budova o třech dvoupatrových a jednom patrovém křídle. Hlavní severní průčelí s předstupující dvoupodlažní šestiosou vstupní částí a konkávně zaoblenou zdí vstupní haly je horizontálně členěno výraznými profilovanými římsami, prolomeno v patrech pěticí okenních os a doplněno názvem školy, pod kterým se nachází hlavní vstup do budovy. Nároží lemují hranolové pilastry a linii uliční čáry východním směrem vymezují pilíře s dobovými svítidly. Západní ustupující křídlo je podsklepené, třípodlažní, o pěti okenních osách, boční fasáda je bez otvorů. Schodišťový trakt s mohutnými okny, členěnými v obou směrech na obdélné díly, je součástí hmoty severního průčelí, které je pro celou stavbu dominantní. Východní křídlo je podsklepené, třípodlažní, s výrazným horizontálním členěním profilovanými parapetními a nadokenními římsami. Rytmus okenních os je koncipován do čtyř sdružených trojic. Na toto křídlo navazuje přízemní část sokolovny s mohutnou korunní římsou. Na sokolovnu v jižní části navazuje dvoupodlažní hmota s mohutnou korunní římsou a trojúhelným štítem, lemovaným výraznou předsazenou atikou. V jižním průčelí je situován v 1. patře balkon, nesený pilíři. Stěny jsou zděné z plných pálených cihel, stropní konstrukce jsou železobetonové monolitické desky (na chodbách a v 1. PP jsou provedeny jako ŽB trámové). V budově biologie jsou stropy provedeny jako dřevěné trámové s rákosovými omítanými podhledy. Příčky půdní vestavby 3. NP jsou ze SDK desek, podhledy jsou dřevotřískové omítané. Půdní vestavba ve 4. NP sestává ze SDK konstrukce. Střechy objektu jsou sedlové, případně valbové, tvořené vaznicovou soustavou dřevěných krovů.