venkovská usedlost

DŘÍVE: Ve svahu uzavřený roubený dvorec kolem nevelkého středního dvora. Pravou stranu tvoří obytné stavení, levou roubená stěna na podezdívce se sedlovou stříškou, zadní křídlo je stodola, vpředu uzavírá dispozici kůlna s vraty a brankou pro pěší s příčně situovanou sedlovou střechou s jednoduchou lomenicí na boční straně (krytina "eternit"). Obytné stavení přízemní s polovalbovou "eternitovou" střechou (na podlomenici břidlice) a s jednoduchou lomenicí ze svislých prken a nahoře příčného prkna, vyřezávaného ve formě obloučkového vlysu. Trojosé bílené průčelí, obrácené do zahrádky, prozrazuje ústupkem na levé straně obytnou světnici o dvou dvoukřídlých šestitabulkových oknech. Komora po pravé straně je změněna zvětšením okna (stejně jako obě předchozí) v obytnou místnost. Stodola převyšuje obytné stavení polovalbovou břidlicovou střechou s lomenicemi. Na kratší štítové straně má proti svahu dřevěná obdélná vrata. (autorka popisu: Dr. Nováková) NYNÍ: zcela přestavěno