socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého se nalézá v parku, jihozápadně od hlavního vstupu do kostela sv. Mikuláše. Na členěném architektonickém soklu stojí socha sv. Jana Nepomuckého obrácená čelem k západu. Střední část soklu se zavěšenou oválnou kartuší je po stranách sevřena párem stlačených volutových křídel a vrcholí výrazně předstupující římsou nosné plochy. Figura v mírně podživotní velikosti je vytesána v kontrapostu. Světec je zobrazen v typickém oblečení, oděn do kleriky, rochety s krajkovým lemem a kožešinovou almucí. Sv. Jan Nepomucký nese obvyklý atribut - rukama přidržuje na hrudi diagonálně položený kříž s tělem Ukřižovaného. U levé světcovy nohy pokleká andílek, který drží v ruce Janův biret. Vzhledem k nesymetričnosti kompozice je pravděpodobné, že na opačné straně byla ještě jedna postava anděla, který mohl poukazovat na Janovu mlčenlivost, případně nést jiný světcův atribut. Jeho existenci se však nepodařilo ikonograficky prokázat, a tak byla prázdná plocha u Janovy pravé nohy při restaurování ponechána volná. Kartuše na soklu byla zachována v torzálním stavu, a proto byla podle analogií doplněna restaurátorem do pravděpodobného vzhledu. V nápisovém poli se nachází zbytek textu invokace ke sv. Janu, kde byl také chronogram. Text je špatně čitelný a při dokumentaci se podařilo přečíst již jen: SanCte Ioannes nepoMVCene ...SIDeLIs e.generes Ce rst... ...r honorIs nostrI ...CstarVaM honora et pIeta ...IVI IoannIs CV Socha sv. Jana Nepomuckého byla původně umístěna mezi mostky přes Stropnici v jižní části obce.