dům

Dům čp.317 se nachází v severozápadní části městského historického jádra.Východní uliční fasáda je situována do ulice Zahradnické, jižní průčelí do bezejmenné uličky spojující ulici Zahradnickou a Převrátilskou. Na severu sousedí dům s čp.318 a na západě dvorek čp.317 sousedí se zahradou domu čp.316. Nárožní přízemní dům venkovského charakteru o 1x4x okenních osách. Čtyřmi osami obrácen do Zahradnické ulice. Z jihu osvětluje interiér jedno okno. V interiéru rovné stropy nesené trámy, které záhlavími vystupují do průčelí. Hlavní vstup do domu vede do plochostropé předsíně, vpravo v severní části domu je pokoj sloužící dnes jako ložnice, vlevo strmé dřevěné schody na půdu, za nimy dveře do obývacího pokoje a odtud do kuchyně s oknem v jižní fasádě. Z kuchyně dnes dveře na dvorek. Dvorek obehnán omítnutou pravděpodobně cihelnou ohradní zdí, na jihu suchý záchod ve střední části vchod do sklepa a v severní části kolna. Okna jsou dřevěná dvojitá dvoukřídlá s členěním šesti tabulkami se světlou šambránou oproti tmavší fasádě. Dveře jsou dřevěné s dřevěnou zárubní. Střecha je sedlová běžící souběžně s uliční čárou ulice Zahradnické. Krytina je z eternitových šablon. Dvorek se rozkládá na západní části parcely. Je obehnán zdí. Původně byl přístupný i z bezejmenné uličky, dnes jen z domu. V jeho jižní části je suchý záchod v severní kolna. Ve střední části při ohradní zdi je zřízen druhotný vchod do sklepa. Dvorek je vybetonován. Ohradní zeď tvoří hranici parcely hlavně ze západu, kde odděluje zahradu sousedního domu. Zeď je pravděpodobně cihelná nebo smíšená (dle náhledu ze sousedství), ze dvora je omítnuta. Krytina je z keramických tašek a betonových cihel.