dům

Rozlehlý nárožní dům se nachází v severozápadní části historického jádra města. Jeho hmota spoluvytváří prostor ve spojitosti se sousedními domy. Vytváří kulisu v pohledech z nároží ulice Převrátilské k náměstí Mikuláše z Husi. Dům čp. 329 vedle drobněji vyhlížejícího čp. 326 působí dominantně. Nárožní dvoupatrový dům na nepravidelném půdoryse s tříosým průčelím, východní vstupní průčelí uprostřed tupě zalomené zhruba pětiosé. Střecha je mansardová s červenou pálenou krytinou. Dispozice domu v podstatě na hloubkovém dvoutraktu, vzniklém zřejmě po spojení dvou stavenišť středověkých domů (odskok v jižním průčelí). V západním traktu při průčelí křížově klenutá místnost, uprostřed hloubkově valená prostora s párem trojúhelných výsečí, severní část plochostropá. Východní trakt domu celý plochostropý. Dnes obsahuje vstupní síň pětiúhel. půdorysu uprostřed dispozice s volným ramenem schodiště do patra. V patře křížově klenutá místnost v jihozápadním koutu dispozice, druhé patro novodobé. Sklep při jihovýchodním nároží zaklenut cihelnými valenými klenbami s výsečemi podporovanými kamenným okoseným pilířkem s patkou s hlavicí. Je to typická táborská dvojlodní dispozice se středním hranolovým pilířkem. Dvorek přimknut k severnímu průčelí domu, přístupný pouze nízkou chodbou z přízemí. V jeho východní části vysoký přístavek v havarijním stavu, napůl zřícený. V západní části kolny, nevyužité. Dvůr je vhký nutno vyklidit room. Ohradní zeď do uličky mezi čp. 329 a čp. 326. Vysoká do výše I.patra s příkrou pultovou střechou do dvora sloužící i ruině přístavku.