dům

Nárožní dům se nachází v jihozápadním cípu Tržního náměstí na rohu ulice Dlouhé a Špitálské. Jeho severní hranici tvoří ohradní zeď na parkánové hradbě při Holečkových sadech. Hmota domu spoluvytváří prostor ve spojitosti se sousedními domy i když dům působí spíše soliterně než jako běžná městská řadová zástavba. Vytváří kulisu v pohledech od bývalého špitálu a z náměstí. Jeho poloha poblíž městské brány měla jistě také vliv na to, že zde v pozdějších dobách býval hostinec. Nárožní jednopatrový dům na lichoběžníkovém nepravidelném půdorysu, se čtyřosým jižním průčelím, krytý mansardovou střechou s novými okenními vikýři. Fasáda pozdněbarokní s čabrakovými lizénami a zprohýbanými nadokenními římsami, na východním průčelí zastřešená a prosklená terasa s prolamovaným zábradlím. Vstup z ulice Dlouhé při nároží do haly zaklenuté dvěma plackami . Vlevo plochostropá místnost s novým stropem. Přes halu je průchod až na zahradu. Z haly vedou také klenuté schody do patra. V zadním traktu vlevo hloubkově valená místnost, uprostřed příčně valená prostora slouží jako vstupní hala do zahrady a vpravo v severozápadním cípu místnost přístupná sedlovým okoseným portálkem zaklenutá dvěma plackami sloužící jako kotelna. Rozsáhlá sklepní prostora pod dřívější síní s kamennou valenou klenbou byla původně přístupná půlkruhovým okoseným portálkem z východního průčelí z ulice dnes je současně přístupná úzkými schody stáčejícími se z haly ke vstupnímu kamennému portálu hlavních schodů. K domu patří rozlehlá zahrada ne severu parcely. Velice rozsáhlá zahrada vznikla vybouráním přídomčí a přístavků a drobných staveb ve dvoře. Její severní hranici tvoří ohradní zeď na parkánové zdi při Holečkových sadech. Stejně tak hranici na východní a západní straně tvoří zeď. Z jihu je zahrada vymezena domem a krátkou ohradní zdí do ulice Dlouhé s vjezdovou branou. Zahrada je koncipována jako obytná okrasná. Ohradní zeď ze západní, severní a východní strany je v zahradě omítnuta. Pravděpodobně je tvořena bývalými zdmi zde stojících domů. Kryta je pálenou červenou taškou. Při pohledu z Holečkových sadů je vidět, že je převážně cihelná. Ohradní zeď s vjezdovou bránou ústí do ulice Dlouhé při jihozápadním cípu zahrady. Je omítnuta kryta červenou pálenou krytinou. Vjezdová brána je zaklenuta, vrata jsou nová dřevěná historizující.