roubená stodola

Roubené pozůstatky původní usedlosti byly při rekonstrukčních pracích v objeveny pod úrovní terénu. Roubená stodola je situována v zadní, východní části zemědělské usedlosti čp.34. Jedná se o objekt o půdorysné ploše 7,40 x 7,00 m s roubenými stěnami z hraněných kmenů šířky 16 cm a výšek 19 až 37 cm, s rybinovým přeplátováním na nárožích, trámy napadeny dřevokazným hmyzem. Roubení, výšky 2,30 m, vyrůstá z nízkého o 12 až 21 cm odsazeného kamenného soklu výšky cca 35 cm, který je zvětralý a dochází k vypadávání jednotlivých zdících kamenů. Při rozích západní stěny byly pravděpodobně později osazeny stěnové kleštiny, stažené ocelovými svorníky, které zabraňují vybočení svislé stěny. Severní čelní stranu uzavírá 0,70 až 1,20 m vysoká neomítnutá cihelná zeď (cihly dl. 27-28 cm, š. 13,5-14 cm, v. 6,3-6,8 cm), nad ní pokračuje roubení. Tato zeď nahradila uhnilé trámy na klimatickými vlivy nejvíce ohrožené severní straně. Na západní straně ve čtvrté řadě odspodu chybí na severní straně část trámu. Stodola je otevřena pouze jedněmi vraty na jižní straně, vratová křídla chybí. Podlaha je z nerovné dusané hlíny. Lehký krov s ležatými stolicemi, šest párů krokví z nahrubo hraněné slabé kulatiny, řídké laťování svými konci předstupuje trojúhelné prkenné štíty, kladené svisle. Střecha je sedlová, s přesahy, krytá eternitovými vlnitými deskami. Dešťové svody nejsou osazeny. Stodola, pocházející z první poloviny 19.století, je jednou z mála dochovaných roubených staveb v dané oblasti. Konstrukce krovu svědčí o starší formě lidové roubené technologie a s největší pravděpodobností jde o pozůstalý objekt původní roubené usedlosti, jejíž roubené pozůstatky byly při rekonstrukčních pracích v usedlosti objeveny pod úrovní terénu.