venkovská usedlost

Popis: Obec se nachází 3 km jihozápadně od Poličky. Sádek je téměř tři kilometry dlouhá údolná lánová ves na Bílém potoce. Usedlost stojí v mírném svahu (mimo zaplavované území), zajímavé je její kosé natočení vůči údolní cestě, takže usedlost nemá hlavní průčelí a obě strany domu jsou rovnocenné. Zděná usedlost se čtyřbokým uzavřeným dvorem dosahuje výjimečného výrazu kontrastem velké hmoty s valbovou střechou a drobných okenních otvorů v kombinaci s průjezdem v ose domu. Dům (26 m dlouhý) má obvyklou skladbu: světnice, kuchyně, světnička; síň; komory. Výjimečná je ovšem velikost světnice 70 m2 (9,3 x 7,3-7,8 m) a skutečnost, že síň je průjezdná (š. 8 m) - nelze vyloučit, že toto řešení bylo zvoleno pro provoz krčmy. Za vzor snad mohl sloužit panský dvůr na Dolním předměstí v Poličce. zajímavé je, že usedlost svojí výstavností zjevně předstihovala roubenou rychtu čp. 1. V roubeném patře (trámy až 21 x 35 cm, 26 m dlouhé, s distančními vložkami) se nachází síň, komory opatřené sedlovými portálky a mladší světnička - původně netradičně propojena schody přímo s velkou světnicí. Roubené patro bylo již od počátku z vnějšku omítnuto. Střecha byla šindelová. Pro klasicistní období byl doložen jednolitý nátěr okrově oranžovou barvou (mladší nátěry byly převážně šmolkové). Stavebním materiálem byly místní ruly. Kolmé křídlo má vstup pro pěší a rozlehlý chlév pro hovězí dobytek, vnější fasáda byla opatřena velice mělkými arkádami. Zbývající dvě křídla sloužila jako chlévy a podstáj. K domu byla ve dvoře přistavěna maštal. Volně stojící kamenná stodola má klasicistní tvarosloví.