rybářská bašta

Objekt bašty je vystavěn na lehce obdélném půdoryse s delší stranou přibližně v severojižním směru. V celém rozsahu je dvoupodlažní, nepodsklepený, krytý valbovou střechou pravidelného tvaru. Na západní straně střechy v blízkosti hřebene vyčnívá mohutný komín, který tvoří výškovou dominantu celého objektu. Další, poněkud menší komín se nachází v jižní části západního průčelí v líci fasády. Členění průčelí je poněkud nepravidelné, pouze jižní fasáda, obrácena ke hrázi Rožmberka, je pravidelně dvouosá. Všechna průčelí (včetně velkého komína) jsou v celém rozsahu kryta sgrafitem, pouze sokl je opatřen vrstvou cementové omítky. Střešní krytinu tvoří keramické tašky bobrovky dvojitě kladené. Všechny výplně otvorů jsou dřevěné. Okna v přízemí jsou dvojitá, osazená v líci fasády, u většiny z nich však vnější křídla chybí, okna v patře jsou jednoduchá, osazená ve špaletách. Spodní partie fasád jsou narušeny vlhkostí, zejména na východní straně objektu. Sgrafita jsou v celém rozsahu všech fasád narušena dlouhodobým působením povětrnosti a vyžadují neprodleně provedení odborných oprav. Na všech průčelích jsou patrné trhliny, vzniklé statickými poruchami objektu. Objekt je v současnosti využíván jako provozní zázemí sádek pouze v rozsahu přízemí. I přes vcelku zanedbaný stav objektu není zatím bezprostředně ohrožena jeho fyzická podstata včetně všech památkově hodnotných prvků a detailů. Současné využití objektu je plně v souladu s jeho historickým účelem.