venkovská usedlost

Dvoutraktové chalupnické stavení (původně) s uzavřeným dvorem. (Původně) Celé roubené. Obytný trakt v jedné ose s hlavní komunikací, od které je vzdálený asi 25 m. Na něj vzadu kolmo navazuje malá stodola (hákové uspořádání). Průčelí orientované k jihu, štít klasovitě skládaný (nově proveden), kabřinec se záklopovým prknem, podlomenice, 3 dvojdílná okénka pod ní v průčelní stěně. Trojprostorové uspořádání: světnice a černá komora v 1. prostoru, síň v druhém, komora a chlév ve třetí části. Světnice se 4 okny (jedno boční), záklopový strop, původní topeniště (pec) vybouráno. Černá komora v úzkém prostoru vedle světnice v celé její hloubce. její část ve spodní části vyplňuje zděný komín. V černé komoře jen větrací okénka. Vstup do komína uzavřen (zůstala jen malá železná dvířka). Síň přístupná ze dvora, není průchozí. Záklop. strop. V zadní části vstup po žebřinovém schodišti na půdu, kde byla také sýpka. Půdní prostory obytného traktu a stodoly spojeny. Komora a chlév půlí třetí prostor. Vstup do chléva pouze ze dvora. Záklop. strop i v těchto prostorech. Malá stodola postavená kolmo k obytnému traktu, její štít (též kolmo k ose obytného stavení) svisle bedněný, s dvojdílnými dřevěnými vraty pod štítem. Druhý štít (v zadní části obytného traktu) také svisle bedněný (nově vyzděno). Čtvercový dvůr uzavřený ze tří stran bedněnou stěnou (dnes novou) se stříškou a s vnitřními kolnami v části přilehlé ke komunikaci. Vstup do něho brankou vedle průčelí, zadní vjezd (pro vozy - kolmo ke vratům stodoly) změněn na bedněnou stěnu. Nasazení stěn kolmo k podélné stěně obytného stavení: asi 2 m od jeho průčelí, zadní stěna v rovině ukončení chléva. Krov obytného stavení na samonosné konstrukci: podstávka s lyžinou, sloupky na rozích a s pásky viditelné před průčelím obytného stavení. Krov hambalkový, střecha sedlová, krytina: lepenka a "eternit" (dnes bonský šindel). Nízká podezdívka obytného stavení. (autor popisu: Daneš, 1988)