parkán

Parkán (se zahradou) je obklopen vnějším hradebním okruhem. Vjezd je na východě v empírové budově příhrádku. Následuje hradební zeď (ochoz není dochován) a dále dům zbrojnošů (který je samostatně popsán jako 5. položka areálu). Další úsek hradební zdi se nedochoval a patrně dosahoval až k půlválcové baště na západě; hradební okruh je na SZ dále posílen válcovou věží a další úsek hradební zdi dosedá ke zmíněné empírové budově. Více budov se v příhrádku dodnes nedochovalo; hlavní funkce (kromě vestavění provozních budov) byla komunikační - přístup k bráně do vnitřního hradu. Třetí hradební okruh vybíhal od JV nároží domu zbrojnošů a vymezoval velkou trojúhelnou plochu vysunutou na klesající terénní hřbet před hrad. Na JV obsahuje třičtvrtěválcovou a půlválcovou baštu (navýšením vnitřního terénu došlo k zasypání střílen); v J nároží pak široce rozmáchlou půlválcovou baštu (na řadě plánů je mylně malována jako trojboká). Plocha vymezená třetím hradebním okruhem byla upravena jako zahrada (naposledy v 70. letech 20. století), v jejím středu stojí barokní socha pastýře (nebo sv. Venancia). ( podrobný popis viz SHP L. Svobody)