Zvonice s památníkem padlých

Součást městského opevnění - spodní část - zbytky zřejmě i pod terénem. Hranolová dvoupatrová stavba, z jejíž hmoty vystupuje jihozápadní nároží a severozápadní pilíř. Zdivo na západní straně odsazeno až do výše patrové římsy a do poloviny délky této strany. Před hmotu zvonice je na jihozápadním nároží představen s z části do zdiva zapuštěn Pomník padlým ve světové válce. Na dvoustupňovém soklu obíhajícím obě strany je komponován nárožní pilíř s kamenným vavřínovým věncem na soklu v podnoži. Pilíř s nápisem 1916-1918, reliéfním znakem města je ukončen poprsím muže v přilbě. Na obou bocích ve světlé žule zasazeny tři černé desky se jmény z kovových písmen a nápisy „Město Pardubice svým občanům – Padlým za vlast ve světové válce“. Přízemí zvonice z nepravidelného spárovaného kamene, na severní straně doplněného cihlou a otevřeného Širokým obloukem s čelem ze spárovaných cihel. Na jižní straně kamenný záklenek z lomového kamene s patrným druhotně zazděným vstupním otvorem. Kordonová římsa hranolového profilu obíhá nad přízemím, nad ní novodobá cihlová nástavba. Nárožní pilíře ze spárované režné cihly přecházejí až do druhého patra. V patrech jsou na třech pohledových stranách prolomeny otvory – vždy po jednom obdélném okně s rámem plastické šambrány. Na západní straně je okno opatřeno žaluzií, na jižní a severní zaslepeno. Ve 2.p. jsou prolomeny na každé ze stran tři okna, opatřená žaluziemi, oddělená meziokenními a krajními cihlovými pilířky. Fasádu zakončuje římsa s profilem simy. Nízká jehlancová střecha vrcholí hrotnicí. INT: v přízemí jednotný velký prostor s parabolickou klenbou, omítanou, do jihovýchodního nároží je vloženo betonové schodiště, vedoucí do nástavby pater ke zvonu. V patře umístěna zvonová stolice a nad ní nízká novodobá krovní konstrukce. Stěny v interiéru omítané.