váha obecní na dobytek včetně vážního zařízení

Váha na dobytek je situována na okraji obce Lomec při cestě do Strážkovic. Jedná se o obdélný zděný objekt půdorysných rozměrů 2,83 x 3,90 m, průchodný dvěma dřevěnými rámovými svlakovými dvoukřídlými, ven otvíravými vraty, s prkny kladenými horizontálně. V horní části je osazeno dřevěné vnitřní zavírání křídel. Stavba vrcholí prostým trojúhelným štítem a sedlovou střechou, nesenou pěti páry krokví, uložených na pozednici, s přesahem před líc zdiva. Krajní krokve jsou zavětrovány. Krokve mají v přesazích ozdobně okosené hrany. Střecha je překrytou betonovou krytinou jednoduše. Váha postavena a původně využívána k vážení dobytka, v současné době objekt neužíván k určenému účelu, ale propůjčen soukromé osobě k uskladnění sena. Zdivo je cihelné, v tloušťce 28 cm, opatřené oboustranně omítkou. Nároží a středy delších stran stěn jsou z vnitřní strany zesíleny přízedními pilířky š. 27 cm, předstupující líc o 14 cm. Vnější omítky stěn jsou hladké z vápenné malty opatřené žlutým vápenným nátěrem, vnitřní hladké vápenné, bílené. Na boční straně směrem k silnici je připevněna dřevěná svlaková deska s horní římsičkou na připevňování obecních oznámení.