Špýchar

Zděný špýchar stojí na jižní straně zemědělské usedlosti čp. 10. Budova obdélného půdorysu je vyzděna z lomového kamene. V době dokumentace bylo obvodové zdivo špýcharu již téměř bez omítek. Severní, do dvora se obracející strana špýcharu je bez okenních otvorů. Značně narušené zdivo v místě trhlin spínají kleštiny. V jižním průčelí se otevírají obdélná okénka v přízemí a v patře ve čtyřech osách.Koruna obvodového zdiva je provizorně chráněna krytinou. Západní a jižní štít trojúhelného tvaru jsou značně vychýleny směrem k sobě. Statiku stavby provizorně zajišťuje systém kleštin a ocelových táhel. Interiér špýcharu trpí povětrnostními vlivy, kterým je po zhroucení střechy vystaven. V době dokumentace byla konstrukce dřevěného rámového stropu prvního patra značně napadena vlhkostí a vegetací. Z konstrukce druhého patra se dochovala část dřevěných vazných trámů. Celá konstrukce stropů patra a podkroví je provizorně podepřena kulatinou. Největšímu ohrožení jsou vystaveny oba štíty. Z interiérové strany jsou patrné obdélná okénka s dřevěnými překlady. Pokud v nejbližší době nedojde k zastřešení objektu hrozí jeho úplná destrukce.