dům

Soliterní patrová zděná obytná budova v areálu hřebčína, v zahrádce na okraji zámeckého parku. Budova kompaktního objemu s polovalbovou střechou, na protáhlém obdélném půdorysu, s polopatrem zdobeným prkenným hrázděním na kamenných konzolkách. Obě podélná průčelí člení mělce naznačené rizality, vymezené nárožní kvádrovou armaturou. Hladce omítané okrové fasády jsou pravidelně členěné řadami oken dvoukřídlého šestitabulkového provedení (některá jsou slepá), v přízemí v hladkých, dovnitř okosených špaletách, kdežto v patře ve stylizovaných šambránách odstupněné profilace. Hlavní podélné průčelí se obrací k východu, jeho centrální dvojosý rizalit vystupuje nad úroveň patra v podobě zděné podkrovní nástavby zakončené trojbokým štítem. Nástavba podepřená kamennými konzolkami je členěná dekorativním falešným hrázděním, předsazenou střechu podpírá volná vazba krovu s ozdobně vyřezávanými dřevěnými detaily. V levé ose rizalitu je umístěný vstup ve vysokém kamenném ostění s lištou, opatřený výplňovými dveřmi s ležatým nadsvětlíkem. Romantický vzhled domu dotváří tradiční keramická tašková krytina střechy, z jejíž siluety vystupují cihelné komíny.