zemědělský dvůr

Při založení samostatně stojící dvůr mimo obec, v současnosti již v dosahu novější zástavby na jihovýchodním okraji obce. Původně trojstranný dvůr, uzavřený na čtvrté (jižní) straně ohradní zdí s branou, během 19. a 20. století doplněný o dvě budovy na jižní straně. Na západní straně dvora stojí podélná hospodářská budova se střední patrovou obytnou částí, na severní straně podélná budova chlévů, na východní straně hospodářské křídlo složené z navazující stodoly, vozové kolny a patrového špýcharu, na nějž kolmo při jižní hranici navazuje další vozová kolna, novodobě přestavěná. Samostatně při jižní hranici dvora stojí nejmladší hospodářská budova z režného cihelného zdiva - maštal. Obě budovy při jižní hranici do sebe pojaly přilehlé části ohradní zdi. Uprostřed jižní strany dvora, ve směru původní příjezdové cesty od Letohradu je v ohrazení umístěna vstupní brána. Jiné brány se nedochovaly, pouze otisk bývalé pilířové brány mezi chlévy a západní budovou.