spořitelna

Původně měl objekt půdorys ve tvaru písmene L. V 2.1/2 20. století byla severovýchodní prázdná partie zastavěna přízemním objektem garáží. Objekt spořitelny je dvoupatrový, zastřešený valbovou střechou. Jižní průčelí má pětiosé, v západní ose je s hlavním vstup a lodžie, ve zbylých osách jsou v přízemí a 2. patře čtyři okna a v 1. patře balkón, na západním sedmiosém průčelí vystupuje vysazený půlválcový schodišťový rizalit. Severní průčelí je v přízemí dvouosé a v patrech tříosé, v 1.patře vystupuje z fasády oválný výstupek. Východní průčelí je pětiosé. Severní průčelí jižního křídla je pětiosé, okna na východní straně osvětlují nároží , za nímž je schodiště. Stavba zůstala ve hmotě zachována autenticky, původní je i podoba a materiálová skladba všech průčelí, většina okenních a dveřních výplní je původních, některé byly nahrazeny novými tvarově shodnými. Rovněž i střecha se zachovala v autentické formě. Konstrukce – cihlová stavba – „V důsledku zavedení kontingence železa (za 2. světové války – pozn. autorky karty) bylo nutno upraviti původní železobetonový skelet na stavbu cihelnou a logickým vlivem na vnější vyjádření architektonické.“ in: Architektura ČSR 1946, 5, s. 122. Před vstupním jižním průčelím se nachází předložené vyrovnávací schodiště o třech stupních. Objekt je součástí městské památkové zóny Blatná. Původně měl objekt půdorys ve tvaru písmene L. V první polovině 20. století byla severovýchodní prázdná partie zastavěna přízemním objektem garáží. Objekt spořitelny je dvoupatrový, zastřešený valbovou střechou.