dům (dnes muzeum)

Dům čp. 212 (dnes muzeum) se nachází na území městské památkové zóny Blatná a je situován jako nárožní dům v řadové zástavbě na náměstí Míru. Vstupní průčelí domu je orientováno do náměstí, k SV. Na dům navazuje obdélný úzký dvůr, který je ohraničen na SV a JZ straně sousedními budovami a na JZ straně v návaznosti na nároží domu se nachází brána, která není předmětem památkové ochrany. Jedná se o dvoupatrový částečně podsklepený dům situovaný na půdorysu písmene "L" a je zastřešen valbovou střechou s atikovými štítky. Střecha je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Dům se nachází v klesající terénu od severu k jihu. Původně byl dům vystaven jako radnice, dnes slouží jako muzeum a v přízemí je knihovna. Vstupní uliční průčelí je čtyřosé, s mírně předsazeným středovým rizalitem, který je ukončen pravoúhle odstupněným atikovým štítem. Vstupní čtyřosá fasáda s rizalitem, boční ulicová podélná fasáda o 12-ti osách a zadní dvouosá fasáda jsou architektonicky pojednány stejným způsobem. Přízemí je mělce bosováno pásovou bozáží se zvýrazněnými klenáky nad okenními otvory a dveřním vstupním otvorem. Přízemí je ukončeno jednoduchou předsazenou římsou, která je oplechována. Patra jsou hladká, po obvodě lemována jednoduchým štukovým pásem. Fasády jsou ukončeny jedenkrát odstupněnou římsou, která je na vstupním průčelí přerušena atikovým štítem. Okenní otvory v přízemí i v patře jsou polokruhově zakončená a ve 2. patře je segmentové zakončení. Okenní otvory jsou ve štukových profilovaných šambránách se zvýrazněným oplechovaným parapetem. Okna v patře jsou zvýrazněna štukovou vpadlou plochou pod okny dosedající na kordónovou římsu a nad okny je polokruhová nadokenní římsa dosedající na konzolky. Dveřní vstupní otvor s polokruhovým ukončením a se zvýrazněnými klenáky nad dveřmi. Dveře klasicistní s proskleným polokruhovým nadsvětlíkem. Dveře dvoukřídlé, rámové konstrukce, se zdobnými ornamentálními prvky a jsou uhyceny pomocí horizontálního kování. Boční západní fasáda v klesajícím terénu je v úrovni soklu prolomena sklepními okenními otvory malého rozměru, se segmentovým ukončením či pravoúhlým zakončením. Zadní dvorní fasáda hladká, zcela nestylová, bez profilací. Okenní otvory jsou pravoúhlé, se zvýrazněným barevným segmentovým rámem kolem oken. Ve sklepení je prolomen vstup z chodby do dvora. Okna osazena ve špaletě. Úzký obdélný dvůr je neudržován, je zatravněn a jsou zde i drobné náletové dřeviny. Dvůr je ohraničen budovami a na JZ straně bránou.