dům

Měšťanský dům čp. 44 se nachází v jižní frontě domů Velkého náměstí, kolem jeho západní stěny vede schodiště do Lázeňské ulice. Spolu se sousedním domem čp. 45 je situován cca 1,5 metru pod úrovní dnešní ulice a sestupuje se k němu po několika schodech. Spolu s domem čp. 45 tvoří jednu nemovitou kulturní památku, tzv. Papežovy domy. Název nesou po zámožném měšťanu - staviteli Gustavu Papežovi a patří mezi nejstarší měšťanské domy. Dům čp. 44 má vyrazné klasicistní průčelí z poloviny 18. století se dvěma vysokými štíty.Na dům navazuje malý dvorek s ohradní zdí. Dům je umístěn na hloubkově orientované parcele. Nachází se ve svahu, proto je směrem do náměstí přízemní a v zadní části patrový. Objekt má dvě sedlové střechy s hřebeny kolmými k ulici. Západní střecha je na dvorní straně ukončena polovalbou. Východní střecha konční přibližne v polovině západní střechy, obě střechy mají bobrovkovou krytinu. Uliční průčelí má dva výrazné klasicistní štíty. Přízemí se nachází pod úrovní silnice, vlevo je prolomeno širokým segmentovým vstupem, který je umístěn v jednoduchém štukovém portálu. Vstup vyplňují prosklené dveře v dřevěném rámu. Na líci fasády jsou dvoukřídlé okenice, které kryjí vstup. Okenice jsou dřevěné, rámové s výplní do tvaru polovičního slunce. Ve střední části přízemí jsou dvě okna v štukových šambránách, osazena v líci fasády. Okna jsou dvoukřídlá, osmitabulková. Při pravé straně jsou další dveře. Dveře jsou pravoúhlé, osazena v hlubokém záklenku. Jedná se dvoukřídlé klasicistní dveře s nestejně širokými křídly, rámové a zčásti zasklené. Před těmito dveřmi jsou opět dřevěné okenice - svlakové, na pásových závěsech. Přízemí ukončuje bohatě profilovaná římsa s taškovou stříškou. Průčelí ukončují vysoké dvouetážové štíty. Ze stran jsou štíty podepřeny volutami. Spodní díl štítů má uprostřed vysoké, valeně zaklenuté okno. Okna jsou umístěna v hlubokých špaletách, jsou ozdobena štukovými šambránami s pásky. Okna kryjí dvoukřídlé dřevěné žaluzie. Okna zasahují do štukového soklu, který prochází spodní částí obou štítů. Po stranách oken vyrůstají ze soklu ionizující pilastry. Nad okny jsou štukové ornamenty - zavěšené šátky se střapci. Spodní díl štítu ukončuje profilovaná římsa, nad kterou je segmentový nástavec s profilovaným štukovým lemem a štukovou ornamentikou. Hrany štítů kryjí bobrovky. Boční strana domu stojí ve svahu. Fasáda je hladká, v zadní části domu prolamují přízemí tři nesymetrická okna - jsou osazena v líci fasády, doplněna štukovými šambránami. Dále se v přízemí nachází pravoúhlé dveře ve štukovém portálu. Dveře jsou jednokřídlé, zčásti zasklené. Před dveřmi jsou dřevěné dvoukřídlé svlakové okenice. Patro boční stěny je sedmiosé - okna jsou osazena v líci fasády, ve štukových šambránách, dvoukřídlá, osmitabulková. Boční stěnu ukončuje fabiánová římsa. Ve střešní rovině se nachází tři malé vikíře s valbovými stříškami (z druhé strany střechy jsou střešní okna). Zadní průčelí je zalomeno. Západní část budovy (delší) směřuje do dvora, který není součástí KP. Přízemí západní části budovy je hladké, bez otvorů. Přízemí ukončuje úzká římsa. Patro je tříosé. Okna jsou osazena v líci fasády, ve štukové šambráně, dvoukřídlá, osmitabulková. Nad patrem je profilovaná římsa, ve štítu jso dvě malá čtyřtabulková okna. K západní části budovy přiléhá od východu venkovní zastřešené schodiště, které vede na prosklenou verandu. Tímto schodištěm se schází do malého dvorku, který je součástí KP, nebyl však k dokumentaci zpřístupněn. Schodiště je pravděpodobně dvouramenné, kamenné. Východní část budovy (kratší) má štít s dřevěným obložením, ve štítu je okno. Průčelí je pokryto popínavými rostlinami, proto není vidět další členění fasády, v přízemí je půlkruhový vstup.