dům

Patrový měšťanský dům čp. 151 se nachází v jižní frontě domů Velkého náměstí. Na dům navazuje z jihovýchodní strany dvůr, ve kterém stávaly hospodářské budovy, které jsou dnes zbourané. Z těchto budov se dovaly torza zdí. Z jižní a severovýchodní strany ohraničuje dvůr ohradní zeď. Zdi (ohradní i torza po objektech) nejsou součástí památkové ochrany. Jedná se o řadový dům, který je umístěn ve svahu. Směrem do náměstí je dům patrový, ze dvora je vidět i suterén. Objekt je podsklepený, zastřešený sedlovou střechou s hřebenem rovnoběžným s ulicí. Uliční průčelí ztratilo svoji podobu, kterou mělo ještě na začátku 20. století (segmentový vjezd v pravé části přízemí, dvoukřídlá okna prvního patra osazená v líci fasády, nadokenní římsy, štuková výzdoba, volská oka). Přízemí dnes prolamují dvě výkladní skříně a dva pravoúhlé vstupy. Oba vstupy mají dvoukřídlé prosklené dveře v kovovém rámu. Přízemí ukončuje jednoduchá kordonová římsa s oplechováním. Patro je osmiosé, je prolomeno čtyřmi dvojicemi sdružených oken. Okna jsou umístěna ve špaletách. Dřevěná okna jsou jednokřídlá, rozdělená pevným poutcem. Okna jsou opticky členěna sloupky. Okna mají plechové parapety. Ve výšce oken vede celým patrem mírně vpadlé pole, ve kterém jsou tři jednoduché štukové ornamenty. Průčelí je ukončeno korunní římsou. U dvorního průčelí je odhalena část suterénu. Dvorní průčelí má ve střední části rizalit. Mezi mohutnými sloupy rizalitu je v úrovni suterénu a v části přízemí lomeným obloukem otevřený vstup do průjezdu, vstup kryjí pouze nízká plechová vrata. Nad průjezdem je malé obdélné okénko, nad ním je v úrovni prvního patra mezi sloupy umístěn balkon. Na balkon vedou dva pravoúhlé otvory. V levém sloupu rizalitu jsou v suterénu pravoúhlé dveře v kovové zárubni. Nalevo od rizalitu jsou v suterénu dva okenní otvory - jeden je vyplněn dvoukřídlým dřevěným oknem, vlevo od něj je úzký okenní otvor vyplněn luxfery. V přízemí je dvoukřídlé plastové okno, v patře balkon, na který vedou plastové dveře a okno. Napravo od rizalitu je v úrovni suterénu pravoúhlý vstup do severní části sklepů. Vstup má kamennou zárubeň, otvor je dnes vyplněn pouze provizorními plechovými dveřmi. Napravo od něj je obdélné okno s mříží. V přízemí i patře jsou prolomena vždy dvě pravoúhlá plastová okna. Dvůr je zatravněn, směrem na jihovýchod se mírně svažuje. Od severovýchodu a jihozápadu je dvůr ohraničen ohradní zdí, od jihovýchodu dvůr je dvůr uzavřen pouze částečně - dřevěným plotem a zbytky zdí zbořených hospodářských budov. Na zdi a na ploty se nevztahuje památková ochrana.