dům

Dům čp. 54 se nachází v centru města na Velkém náměstí, východně na něj navazuje výrazná budova spořitelny. Dům "U Hroznu" je řadový jednopatrový dům o třech okenních osách. Hmotná podstata dnešního domu je zřejmě renesanční s úpravami v době baroka a klasicismu. Letopočet 1818 na hlavním průčelí datuje zřejmě výraznou přestavbu domu. Při poslední přestavbě, která nebyla dosud dokončena, byl domu navrácen volutový štít, kterým průčelí vrcholilo do r. 1895. Uliční průčelí je tříosé, jednopatrové, v levé krajní ose s vloženým mezipatrem (levou osu průčelí prolamují tři okna nad sebou). Levá osa je od zbytku průčelí oddělena také nevýrazně pásovanou lizénou. Další vertikální členění představuje na levém nároží pásovaná lizéna a na pravém nároží rustika se střídvavě přesahujícími se kvádry. Lizény a rustika jsou v přízemí opřeny o hladký sokl, nad přízemí jsou v pravé dvouosé části přerušeny výraznou kordonovou římsou ukončenou před šambránou mezipatrového okna levé osy. Patro je ukončeno profilovanou korunní římsou, kterou kryje úzká stříška z bobrovek. Průčelí ukončuje volutový dvouetážový štít. Za domem se nalézá protáhlý svažitý užší dvorek, zbavený dnes veškeré původní zástavby. Jedná se o řadový jednopatrový dům zhruba obdélného hloubkově orientovaného půdorysu. Dům je vystavěn ve svahu, který se svažuje jižním směrem. Objekt je podsklepen dvěma urovněmi sklepů, je krytý sedlovou střechou z bobrovek s hřebenem rovnoběžným s uliční čárou. Nejvýraznějším motivem přízemí je vjezdový portál v pravé krajní ose, uzavřený půlkruhovým záklenkem a orámovaný profilovaným štukovým pásem. Výrazný klenák, dosahující až pod kordonovou římsu, zdobí motiv štukového kořenáče s perlovcem, listy a střapcem. Dřevěná dvoukřídlá vrata s vykrojenou brankou v levé části člení rybinovitě kladená prkénka. Střední osu v přízemí zaujímá obdélný vstup (dodatečně prolomen na r. 1895 místě okna, jednalo se o vstup do krámu), podložený kamenným stupněm. Po obvodu vstupu vede jednoduchý štukový pás. Otvor vyplňují dvoukřídlé dřevěné dveře ukotvenými v líci fasády vodorovným kováním na trnech. Výše v ose otvoru pluje v omítce klenák se štukovou mísou a listy, od něhož se na obě strany odvíjejí prohýbané stuhy. Klenák původně patřil k oknu, které nahradil dnešní vstup. Okna v patře s pravé a střední ose jsou dvoukřídlá, každé křídlo děleno do tří tabulek. Jsou osazena v líci fasády. Rámují je široké profilované šambrány, podložené užšími podokenními řámsami. Do lišt nadpražních šambrán vnikají klenáky. Od těchto klenáků se opět odvíjí stuhy se zavěšenými střapci. Mezi okny je štukem provedené domovní znamení - vinný hrozen se dvěma postranními listy, zavěšený na kruhu. Po stranách kruhu jsou iniciály P.R., nad kruhem letopočet 1808. V oddělené levé okenní ose je nízké spodní téměř čtvercové okno, zaříznuté do soklu. Toto okno má pouze jednoduchou štukovou šambránu. Výše položená okna do mezipatra a prvního patra jsou dvoukřídlá, šestidílná, orámována profilovanými šambránami. Všechna okna v levé ose jsou osazena v líci fasády. Průčelí vrcholí dvouetážovým štítem, zakončeným polokruhovým nástavcem. Spodní etáž je prolomena uprostřed obdélným okenním otvorem, který je vyplněn dvoukřídlou okenicí. Spodní etáž rámuje štukový pás. Spodní etáž štítu je ukončena profilovanou oplechovanou římsou, která je ve střední části polokruhově vyklenutá nad okenním otvorem. Prostor, vzniklý vyklenutím římsy nad oknem, je vyplněn štukovou výzdobou - klenák s vybíhajícími stuhami po stranách. Horní etáž má spirálovité zakončení volut, je členěna pilastry se štukovou hlavicí. Pilastry dosedají na římsu spodní etáže. Štít ukončuje polokruhový nástavec s profilovanou římsou, ve vrcholu a po stranách nástavce šišky. Dvorní průčelí bylo v době dokumentace rekonstruováno. Dvorní průčelí je dvoupatrové. V pravé dolní části se nachází půlkruhově zaklenutý vstup do sklepů. V levé dolní části, avšak výše než vstup do sklepů, ústí na dvůr valeně zaklenutý průjezd. Všechny ostatní otvory pravoúhlé, některé otvory otevřené, některé osazené dvoukřdlími okny. Podkroví směrem do dvora otevřeno a plánováno přistavění balkonu. Protáhlý dvůr navazuje na jižní stranu domu. Ze všech stran je obklopen budovami, na jižní a západní straně k budovám přiléhá ohradní zeď patřící k domu čp. 54. Dvůr se směrem k jihu mírně svažuje, v době dokumentace se zde nacházela pouze udusaná hlína a stavební materiál.