dům

Měšťanský dům čp. 105 se nachází na území městské památkové zóny Blatná a je situován v řadové zástavbě domů na náměstí Míru. Vstupní průčelí domu je orientováno do náměstí, k JZ. Na dům navazuje obdélný dvůr, který je na SV ohraničen cihelným plotem z tvarovek, který je bez památkové ochrany. Dvůr uzavírala stodola s přístavkem, která byla zbourána a zůstaly po ní jen obvodové stěny. Obvodové stěny stodoly nejsou předmětem památkové ochrany. Na dům navazuje krátké dvorní křídlo. Původně se jednalo o delší dvorní křídlo, které bylo ubouráno. Jedná se o částečně podsklepený patrový řadový dům, který je zastřešen sedlovou střechou krytou keramickou taškou. Průčelí domu je devítiosé, s pozdně klasicistní fasádou, která byla novodobými prvky znehodnocena. Průčelí hladké se středovým širokým rizalitem, kde patrová i korunní římsa je pouze znázorněna širokým, barevně zvýrazněným pásem. V přízemí je zachován ve středovém rizalitu původní vjezd do dvora se segmentovým ukončením. V dveřním otvoru jsou dvoukřídlová klasicistní vrata s motivy sluncí. Dále je přízemí prolomeno novodobými dveřními a okenními otvory, v levé části je výkladec. Patro je prolomeno novými okenními otvory, kde okna bez členění, zapuštěná do ostění na hladké fasádě. Dvorní zadní fasáda s přístavkem je hladká, bez profilací. V přízemí je polokruhový otvor průjezdu a v patře okenní otvory. Na měšťanský dům navazuje dvorní krátké křídlo zastřešené pultovou střechou, která navazuje na sedlovou střechu hlavního domu. Fasády hladké, bez profilací a členěna okenními a dveřními otvory. Dvůr je zatravněn a je ohraničen na západní a východní straně sousedními budovami a na severní torzem obvodové stěny stodoly.