boží muka

Volně stojící raně barokní zděná boží muka situovaná mezi dvěma vzrostlými stromy na katastru Šlapanic při silnici v bezprostřední blízkosti areálu tuřanského letiště. Čtyřboká pilířová architektura, mírně obdélného půdorysu, představuje klasický typ boží muky. Vyrůstá ze stupňovité hranolové patky přecházející na hladké stěny dříku, pohledovou stranu vyplňuje vysoká půlkruhově zaklenutá nika, v celé výšce uzavřená kovovou mříží opatřenou skleněnými tabulkami, uvnitř umístěna soška Panny Marie. Pilíř v horní třetině člení kordonová římsa nesoucí vrcholovou nástavbu kaplice hmotově shodnou s dříkem. Kaplice ze čtyř stran prolomena pravoúhlými segmentově zaklenutými vpadlinami je ukončena podstřešní profilovanou římsou nesoucí čtyřbokou jehlancovou střechu, ve vrcholu nově osazený jednoduchý rovnoramenný kříž