venkovský dům

Volně stojící dům v uliční frontě, na nároží hlavní ulice Žerotínovy a ulice Křetínské. Částečně z kamene, částečně z cihel zděný dům je vystavěn nad obdélným půdorysem, je zčásti podsklepen, má trojdílnou dispozici. Sedlová střecha, nad obytným štítem ve vrcholu zvalbená, probíhá pod jedním hřebenem nad obytnou i hospodářskou částí. Okapově je orientována do ulice. V přízemí je štítové průčelí prolomeno dvěma obdélnými okny, souměrně podle osy jsou dvě menší obdélná okna prolomena také ve štítu do podkroví. Podélné průčelí do ulice je v obytné části členěno rovněž dvěma obdélnými okny. Na třetí ose je pak obdélný, dřevěnou zárubní vymezený vchod, na nějž navazuje síň. Dveře jsou dřevěná dvoukřídlá, s kazetami, nahoře se světlíkem. Vedle dveří na čtvrté ose uličního průčelí je menší obdélné okno do malé místnosti. Protější podélná stěna do zahrady je členěna toliko pravoúhlým vchodem ze síně. Na obytnou část pak navazuje hospodářský díl se stodolou a k ní při protějším štítovém průčelí přiléhajícími kolnami. Vedle vrat do stodoly je veden, při nároží, výrazně nižší vchod do prostoru kolny (střecha s krovem na hospodářskou částí je dnes zcela zborcena, obvodové zdivo silně narušeno, rozpadající se). Okna jsou lemovaná ve štítovém průčelí i v uliční frontě šambránymi, stěny jsou pojednány lisenovými rámci. Ze síně se vstupuje do dvou místností obytné části domu. Jejich strop je trámový, se záklopem z fošen.