lázeňský dům Westend

Mohutná třípatrová stavba na půdorysu písmene „U“ (při rekonstrukci v roce 2001 bylo do objektu vestavěno 4. křídlo) je obrácená hlavní sedmiosou fasádou do ulice, s vystupujícími nárožními pavilony zdůrazněnými na vrcholu trojúhelnými štíty a atikovými nástavci. Přízemí a 1. patro člení plastická bosáž, od 2. patra oddělená kordonovou římsou s parapetem. Plocha nad ní je pokrytá pásovou rustikou a rytmizují ji vysoké pilastry podpírající kladí s korunní římsou. Zastřešení sedlovými střechami doplňují v hlavním průčelí vikýře. Stavba je jednotná i tvary oken – na přízemní pravoúhlé otvory (obohacené na hlavní fasádě vodorovnými římsami s konzolami) navazují okna s půlkruhovým záklenkem a klenákem ve vrcholu. Okna 2. a 3. patra jsou obdélná, ukončená nadokenními římsami a plasticky zdobená. Balkóny umístěné na bočních fasádách na středních dvou osách a na hlavní fasádě na první, třetí, páté a sedmé okenní ose podpírají bohatě zdobené konzoly. Zábradlí v 2. patře jsou s kamennými kuželkami, o patro výš kovová se stylizovaným rostlinným ornamentem. Půlkruhově zakončený portál v přízemí čtvrté okenní osy je orámován profilovanou, štukem zdobenou arkádou s kartuší ve vrcholu a po stranách dvojicí sloupů s dvojitou ozdobnou hlavicí. Nad nimi je římsa s rozeklaným frontonem, v jeho středu váza. Ve cviklech jsou festony. Dvoukřídlé dřevěné dveře se skleněnou výplní krytou mřížkou z válcovaných pásků jsou ve srovnání s ozdobným rámem patrně mladší. Zadní fasáda budovy je hladká, soklové části jsou okna suterénu, v přízemí mají půlkruhové záklenky, v patrech jsou obdélná s omítkovými pasy a klenákem. Okenní rámy mají vyřezávané klapačky a původní úchyty a kličky. Průčelí křídel jsou trojosá, ve střední ose v patrech balkóny na volutových konzolách s kovovým zábradlím děleným geometricky na pole se stylizovaným rostlinným ornamentem. Původní trojúhelné štíty s menšími obdélnými okénky byly při rekonstrukci nahrazeny střechou s vikýři, podobnou přední fasádě. Ve střední zasunuté části je situováno schodiště. Osvětlují ho široká čtyřdílná okna, v 1. mezipatře se zalamovanou římsou, doplněná po stranách vysokými pilastry.