mohylník slovanský, archeologické stopy

Lokalita je známa už od počátku 20. století - v r. 1921 prozkoumal kustod Muzea Hradec Králové, p. Fr. Žaloudek celkem 9 z původních 20 mohyl, které vytvářely 2 výrazně samostatné skupiny. Tyto skupiny byly i odlišně číslovány (viz též přiložený terénní náčrt pořízený Fr. Žaloudkem): 1. skupina nacházející se přímo na křižovatce lesních cest je na plánu pořízeném p. Fr. Žaloudkem číslována pomocí římských číslic (I-V), 2. skupina mohyl rozmístěných v přibližně podkovovitém tvaru ve východní části lokality je číslována pomocí arabských číslic (1-15). Na základě výzkumu Fr. Žaloudka byly mohyly č. II, III a IV byly označeny jako "únětické", mohyla č. I a V jako lužická a zbylé jako "starohradištní" a to vč. dodatečného pohřbu do "únětických" mohyly č. III a IV. V r. 1922 zde 2 studenti (p. Weiser z Hradce Králové a p. Fiedler z Hořenic) dokopávali označenou jako mohyla č. III a nalezli zde nádobu z doby hradištní (slovanské), zdobenou na výduti 2 dvojitými vlnicemi (viz přílohy, uloženo v Muzeu Hradec Králové pod inv.č. 14022, pův. č. 192) a 2 zlomky hradištní keramiky. Nálezy jsou součástí žárového pohřbu, který byl dodatečně přiložen do mohyly kultury věteřovské (mladší fáze starší doby bronzové). V r. 1994 byl Památkovým ústavem v Pardubicích ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové pořízen plán mohylníku - identifikováno bylo pouze 9 mohyl (viz přiložený plán, zde mohyly vyznačené plnou čarou). Při terénní prospekci byla nalezena pravěká keramika uložená v MVČ Hradec Králové, pod př.č. 649/01. V r. 1996 byl na lokalitě proveden nedestruktivní výzkum M. Kuchaříka, který do plánu pořízeného PÚ v Pardubicích zakreslil terénní příznaky, které považuje za potenciální relikty mohyl (viz přiložený plán, zde mohyly vyznačené přerušovanou čarou a označené písmeny "D", "H" a "J"). M. Kuchařík také analyzoval dochovaný inventář mohyl a provedl revizi datace mohylníku - mohyly "únětické" jsou datovány jako věteřovské, mohyly "starohradištní" jsou nyní datovány jako středohradištní. Antropologické analýze (MUDr. V. Kuželka, NM Praha) byl podroben kosterní materiál uložený v Muzeu Hradec Králové pod inv. č. 14032 - pravděpodobně jde o nedospělého jedince snad ženského pohlaví (věk 13-16 let). M. Kuchařík na základě nálezových okolností daný kosterní materiál přiřazuje k mohyle č. III, jejíž inventář odpovídá svojí drobnotvarostí věku pohřbeného jedince.