obytný dům - poloroubenka

Malý obytný dům mírně obdélného půdorysu se nachází na západní části rozlehlé návsi obce Vitějovice. Těsně navazuje na sousední novodobě rekonstruovaný dům čp. 145 a společně vytváří podélně orientovanou zástavbu (štíty jih- sever). Dům je přízemní jednoduché dispozice. Dvě podélné fasády jsou částečně roubené, třetí štítová plně. Roubená část sedí vždy na zděném kamenném soklu, který je nižší než parapet oken. Návesní východní průčelí je jednoduché hladké, přechod mezi zděnou a roubenou částí není patrný. Sedlová střecha s malou polovalbou s jednoduchou krytinou z bobrovek končí u ploché omítnuté kamenné římsy, která je značně poškozená, hrozí její zborcení .Zcela vpravo je v líci fasády malé šestitabulkové dvoukřídlové ven otevíravé okno, vnitřní křídla chybí. Omítka je značně poškozená, nadpraží je bez omítky, trámy silně napadené. Štítová boční severní fasáda má značně oprýskanou omítku jak na roubení v přízemí tak i na štítové části v úrovni půdy. Štít je obedněn svislými prkny s oblinami a velkou vrstvou omítky (hlíny) vyztuženou vodorovnou kulatinou, na které je místy finální omítka .Zděný sokl je předsazen před líc roubení, vpravo přesahuje střecha nad zápraží, viditelné krokve. Asymetricky umístěné okno v levé části přízemí chybí, okenní nika je provizorně zabedněna prkny. Osově umístěný manipulacní otvor do půdy je bez výplně v nadpraží s malým větracím otvorem. Jednoduchý štít má četné deformace v rovině fasády. Západní dvorní průčelí s výrazným přesahem střechy v celé jeho délce vykazuje značné poruchy ve zdivu, především v místě styku roubené a zděné části vlevo od vstupních dveří. Krov s propadlým hřebenem je výrazně poškozený, neplní svou funkci, střešní rovina je prolomená, okraj přesahu je provizorně podepřen, hrozí zhroucení. V převislé části střechy jsou v podhledu padací dveře, ke kterým vede jednoduché strmé značně poškozené schodiště, umožňující přístup na půdu. Hladké průčelí má vlevo jedno okno ucpané polystyrenem a matracemi, vnitřní šestitabulkové dvoukřídlové okno je otevřené ve svěšeném stavu. Vpravo umístěné vstupní dveře nevalné kvality s dřevěnou zárubní v líci fasády jsou vypadlé z pantů . Sokl v roubené části je předsazen. Venkovní průčelí jsou tónována žlutě, sokl tmavě šedý, dvorní průčelí je bílé. Malý dvůr mezi obytným domem a bývalou hospodářskou budovou je vymezen provizorním plotem mezi pozemkem parc. st.42/1 (čp.14) a sousedním pozemkem parc. st.42/2 (čp.145), původní plot připomínají kamenné sloupky. Z původní hospodářské budovy na západní straně pozemku zůstalo torzo kamenných zdí. Ohradní kamenná pobořená zeď navazuje na zdivo hospodářské budovy a končí v omítnutém pilíři oplocení sousední nemovitosti parc. st.41 (čp.15), kde stávala patrně nejstarší a nejcennější lidová stavba v Čechách. Dvůr je zpustlý, zarostlý četnými stromy, plevelem a drobnými keři, naprosto neudržovaný, stejně jako celý dům. Místo někdejší vstupní brány jsou provizorní dřevěná vrátka, která jsou bez památkové ochrany. Odkazem na bránu je sloupek na rohu obytného domu.