Jezerní smyk

Smyky na Rosenauerově plavebním kanále byly stavěny jako odbočující větve hlavního kanálu, kterými bylo možné obsáhnout a vytěžit další oblasti hlubokých lesů nebo v případě Želnavského z plavebního kanálu zásobovat dřevem jiné místo než v Rakousku a dále jimi byla přiváděna stále potřebná voda k plavení v páteřním kanále. Na plavební kanál se napojovaly čtyři smyky – Jelení, Jezerní, Kobylí a Želnavský. První tři smyky přiváděli vodu a plavené dřevo do plavebního kanálu, Želnavským smykem se naopak dřevo dopravovalo z kanálu pryč. Jezerní smyk (Seebachriese) je situován v úžlabí vrchů Plešivec. V pařezí a Koňský vrch na území Rosenauerova lesa a v nadmořské výšce cca 859 m se napojuje se na úsek „starého“ kanálu, vybudovaného v první etapě výstavby ing. Josefem Rosenauerem v letech 1789 až 1793. Smyk byl vybudován po roce 1835. Asi první třetina smyku od svého horního bodu je vedena severním směrem, další dvě třetiny směrem severovýchodním. Jeho délka se v současnosti udává na cca 1,2 km a překonává výšku cca 45 m. Ernst Mayer, ředitel panství Český Krumlov, ve své době uvádí délku splavné části na 1233 m. Začátek smyku v dnešní době je z důvodu silného poničení vyzdívaných stěn a silně rozmohlou vegetací těžko lokalizovatelný. Ve smyku protéká voda z Jezerního potoka (Seebach), vytékajícího z Plešného jezera a asi ve třetin délky smyku odbočující mimo něj, aby se po nějaké době setkal s plavebním kanálem, který překračuje v křížení poblíže Rosenauerovy kapličky. Profil koryta Jezerního smyku je rozevřený, stěny jsou roubeny dvěma řadami opracovaných kamenných desek většinou pravidelných stran, v dolním úseku od odbočení Jezerního potoka ze smyku pouze jednou řadou vysokých kamenných desek. Dno v horním úseku smyku, jehož spád je zde minimální, je štěrkopískový, v úseku s velkým spádem je dlážděn opracovanými kamennými deskami a v části nad odbočením smyku z Jezerního potoka je vyloženo kmeny. Jezerní smyk obsahuje tyto objekty: koryto smyku, odbočení Jezerního potoka z Jezerního smyku, nápisový kámen a výpusť z Plešného jezera.