židovský dům

Dům čp. 65 se nachází jižně od komunikace Tučapy – Soběslav. Jedná se o výstavný poměrně zachovalý židovský dům. Jižně od domu dvorek uzavřený kamennou ohradní zdí. Zděná omítaná jednopatrová budova obdélného půdorysu s valbovou střechou. Na hlavní budovu navazuje na jihovýchodě dvouosé boční křídlo se sedlovou střechou. Jihozápadní průčelí čtyřosé s mělce vystupujícím rizalitem o dvou osách, zakončeným trojúhelným nízkým tympanonem. V přízemí štukové kvádrování. Patro odděleno oběžnou kordonovou římsou. Otvory v jižní okenní ose výrazně užší než ostatní. Vstup v druhé ose z jihu dvoukřídlými dveřmi, zřejmě replikou původních dveří. Oběžná korunní římsa v rizalitu nesena čtyřmi pilastry. Tympanon lemován římsami s zubořezem. V tympanonu kruhový štukem lemovaný větrací průduch. Původní tvar průduchu dle fotografické dokumentace v GA elipsovitý. Severozápadní průčelí dvouosé, přízemí kvádrované. Severovýchodní fasáda jednoosá, objekt vystupuje z navazující řadové zástavby. Jihovýchodní průčelí a boční křídlo nečleněné, pouze s korunní římsou. Zděný přízemní objekt s pultovou střechou. Navazuje z jihu na boční křídlo domu. V současnosti bez vnějších omítek. Podélně předěleno klenebním pasem, ve vrcholu podezděném cihelným pilířem. Ve východní části zaklenuto plackou, klenba v západní části byla v minulosti stržena. V západní obvodové stěně viditelný klenební pas. Patrně dodatečně vyplněno zdivem s vloženými dveřními otvory. Krov pultový bez vazných trámů, pouze krokve položené na pozednicích. Střešní krytina azbestocementové vlnovky. Plocha zpevněná betonovou mazaninou. V jižní části dvora vyvýšená plocha krytá dlažbou z cihel. Ohradní zeď ze smíšeného zdiva s převahou kamenů krytá falcovkami. Uzavírá dvorek ze dvou stran. Jihovýchodní část je vyšší, částečně omítaná, severní nároží jihozápadní části se stopami po ubourání zbývajícího úseku zdi a dodatečném zamazání spár. V fotografické dokumentaci z roku 1986 dvůr plně uzavřen s brankou do zahrady. Mezi dvojicí omítaných pilířů dvoukřídlá dřevěná vrata. Pilíře zakryty betonovými krycími deskami.