sousoší Ukřižovaného Krista se sv. Máří Magdalenou

Sousoší s Ukřižovaným Kristem a plačící sv. Máří Magdalenou je druhotně umístěn ve středu cestní sítě hřbitova v Olomouci na Nové Ulici. Na základně obdélného kamenného stupně je umístěn profilovaný hranolový sokl s rozšířenou bází, ukončený profilovanou římsou. Na čelní straně soklu je sekaný kryptogram jména Maria, na pohledově pravé straně kryptogram jména Josef a na pohledově levé straně označení IHS (Jesus Hominus Salvator). Zadní strana soklu je opatřena nápisem ve znění „Ioannes / Gesell / wohl thater / 1735“. Na římsu soklu dosedá horní část hranolového soklu o dvou úrovních, dělená střední hrotitou římsou a ukončena výrazně předsazenou profilovanou římsou. Na čelní straně dříku ve spodní části sekaný nápis v latinské majuskule „DE SVIS / SVMPTIBVS EX / STRVI FECIT / IOANNES / GESELL“ s vloženým chronogramem. Ve vrcholu je osazeno sousoší představující Golgotu s ukřižovaným Kristem na kříži, u jehož nohou klečí plačící Máří Magdalena. Vpravo od ní leží lebka a zkřížené hnáty. Kristus je mírně prověšen v ramenou s prsty zaťatými v pěst a téměř napjatýma nohama s podklesnutím v pravém koleni. Hlava s trnovou korunou se výrazně předklání k pravému rameni. Boky obepíná bederní rouška, uvázána provazem s cípem podvlečeným v klíně, zakončena širokým krátkým závěsem pod jeho levým bokem. Máří je oděna ve splývavé roucho s pláštěm nakupeným přes nohy a přehozeným přes levé rameno, obuta v sandály. Volné kadeře vlasů jí spadají podél zad a současně jimi otírá slzy z Kristových nohou. Na horním konci svislého břevna kříže nápisová páska s označení I:N / R:I.