dům

Řadový jednopatrový dům se nachází na pravém břehu řeky Vltavy východně od centra města. Společně se sousedním domem č.p. 206 vytváří urbanistický celek. Severní průčelí domu v patře dělí pět okenních os, v přízemí je otevřené do náměstí třemi oblouky podloubí. Zesílené zděné pilíře nesoucí klenby předstupují směrem do náměstí. Hlavní římsa je profilovaná. Přízemní fasáda je hladká bez členění. Patro naznačuje v omítce sgrafito – páskem s šikmými pruhy. Okna mají bílé orámování a plochu fasády zdobí psaníčka. Pod hlavní římsou souvislý pás. Vpravo od druhého východního okna se nachází čtvercové pole s fragmenty figurálních sgrafit. Okna jsou zdvojená dvoukřídlá, otvíravá dovnitř. Křídla dělí ve čtvrtinách výšky pásek. Podloubí má tři klenební pole s hřebínkovou křížovou klenbou, s malou výsečí nad portálem. Mezi pilíři a obvodovou zdí jsou valené pasy oddělující jednotlivá pole. Okna jsou v přízemí dřevěná historická dvoukřídlá, ve třetině výšky dělená pásky. Dřevěná dvoukřídlá vrata se otvírají dovnitř. Z plochy omítky vystupuje segmentový kamenný portál. Jižní průčelí má hladkou fasádu. Vstup do průjezdu je segmentový. V západní části v patře pavlač vynáší kamenné krakorce, na kterých jsou osazeny dřevěné sloupky podepírající vaznici krovu. Zábradlí je litinové zdobené. Na pavlači se vstupuje dřevěnými novodobými dveřmi, vedle kterých se nachází členěné dvojité dvojkřídlé okno otvíravé dovnitř a ven. Na východní straně v přízemí jsou otvory bez výplně. (v době reidentifikace probíhala rekonstrukce domu). Sedlovou střechu domu kryje pálená taška bobrovka. Nad plochu střechy vystupují v jižní části dva komíny. Oplechování střechy, žlaby a svody jsou z pozinkovaného plechu. Malý obdélný dvůr je v celém rozsahu kryt betonem. Na západní straně dvora se nachází garáže s trojicí vrat, na východní straně je kamenná ohradní zeď. Plocha dvora je betonová. Na východní straně zídka z cihelných tvarovek odděluje dvůr od zahrady. Jižně od domu a dvora, směrem k Vltavě navazuje obdélná zahrada uzavřená od řeky ocelovým pletivem na sloupcích a na západní a východní straně pak kamennou ohradní zdí. Na zahradě podél dvora původně stávala stodola, která byla podle sdělení majitele zbořena v padesátých letech 20. století při stavbě orlické přehrady. Jižně od domu a dvora, směrem k Vltavě navazuje obdélná zahrada uzavřená od řeky ocelovým pletivem na sloupcích a na západní a východní straně pak kamennou ohradní zdí. Jižně od domu a dvora, směrem k Vltavě navazuje obdélná zahrada uzavřená od řeky ocelovým pletivem na sloupcích a na západní a východní straně pak kamennou ohradní zdí. Zdi dvora nejsou památkově chráněné.